Pula: U 10 godina 50 km novih vodovodnih cijevi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas se u cijelom svijetu obilježava Dan voda. Naime, Opća skupština UN rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila je da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Ove se godine obilježava pod motom "Voda za gradove". Pulski Vodovod u 2016. godini uložio je više od 15,5 milijuna kuna u sustav vodoopskrbe.

Infrastruktura je važna

- U posljednjih deset godina u vodoopskrbni sustav Pule uloženo je više od 147 milijuna kuna, rekonstruiran je 71 kilometar postojećih te je postavljeno 50 kilometara novih cijevi diljem Pule i okolice da bi se kućanstvima osigurala sigurna i stabilna vodoopskrba. Temelj razvoja Pule upravo je dobra infrastruktura. Kao i kod izgradnje kanalizacije i obalnog kolektora na rivi ili plinofikacije, bilo je potrebno krenuti od samih temelja. Iako je duži, to je definitivno jedini ispravni put i drago mi je da su danas vidljivi pozitivni učinci takvog pristupa, istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

U prošloj su godini na cijelom vodoopskrbnom području Pule realizirani brojni projekti rekonstrukcije i izgradnje u vrijednosti od ukupno 15,5 milijuna kuna. Rekonstruirano je 5,8 kilometara postojeće i izgrađeno je 5,7 nove vodovodne mreže za sigurnu vodoopskrbu kućanstvima. Na području Pule izgrađena je vodovodna mreža u naselju Škatari u dužini od 418 metara, u vrijednosti od 469 tisuća kuna, a u tijeku je i rekonstrukcija vodovodne mreže u sklopu uređenja Trga kralja Tomislava. U 2016. godini Vodovod je nastavio i s radovima na rekonstrukciji magistralnog raškog cjevovoda u dužini od 1,2 kilometra te na rekonstrukciji mjerne i druge opreme vrijedne 4,7 milijuna kuna.

Uz dovršetak rekonstrukcije Trga kralja Tomislava, očekuju se i rezultati Fonda za regionalni razvoj na koji je pulski Vodovod kandidirao rekonstrukciju vodovodne mreže u naselju Valtura u dužini gotovo 5 kilometara ukupne vrijednosti 6,4 milijuna kuna. U sklopu projekta "Male intervencije" Hrvatskih voda koji je financiran sredstvima EU fondova rekonstruirana je vodovodna mreža u naselju Banjole u dužini od 4,3 kilometra vrijedna 5,2 milijuna kuna. U 2017. godini pulski Vodovod nastavlja s rekonstrukcijom raškog cjevovoda u dužini od 1,5 kilometara, a plan je rekonstruirati dodatnih 5 kilometara, što će ovisiti o postotku financiranja Hrvatskih voda.

Uvođenje novih tehnologija

Vodovod Pula i tvrtka Pragrande zajednički surađuju u europskim projektima Anglomeracija Pula Sjever i Anglomeracija Pula Centar, dok je u projektu Anglomeracije Medulin partner s medulinskom tvrtkom Albanež. Projektima je predviđeno uređenje kanalizacijske i vodovodne mreže, a sva su tri projekta u različitim stupnjevima realizacije.

Uvode se i nove tehnologije u sustav radi praćenja gubitaka.

- Gubitak vode u vodoopskrbi predstavlja količinu vode koja je proizvedena, a nije fakturirana potrošačima. Nakon dugogodišnjih problema s nestašicom vode i povećanim troškovima zbog količine izgubljene vode, Vodovod Pula je 2003. godine izradio Program smanjenja gubitaka vode u vodovodnoj mreži. Tada je gubitak iznosio 34,3 posto, odnosno 3,4 milijuna kubika. U razdoblju nakon usvajanja Programa, rezultati su u vrlo kratkom roku bili vidljivi. Već 2006. godine gubitak iznosi 27,7 posto, a 2012. godine 23,1 posto, čak i pored toga što su u toj godini provedene mjere redukcije vode. Postotak izgubljene vode u kontinuiranom je padu i zaključno s 2016. godinom iznosi 21,3 posto, istaknuo je direktor Vodovoda Pula Dean Starčić koji je naglasio kako je pulski pristup istaknut kao primjer dobre prakse i u izvješću Europske komisije u rješavanju gubitaka vode u Europi. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter