Pula: Stariji od 25 mogu besplatno na fakultet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi puta od sljedeće akademske godine i stariji studenti mogu studirati na teret Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ali samo na nekim sveučilištima.

Među onima koji su odredili posebne kvote za osobe starije od 25 godina su Sveučilište Juraj Dobrila u Puli gdje je odobreno 36 upisnih mjesta. Ovi studenti imaju pravo studirati besplatno, ali samo ukoliko ne rade, jer u protivnom se upisuju u kvoti za izvanredne studente.

- Kvota za starije od 25 godina uvedena je temeljem nastojanja države, Ministarstva, da potakne upis na sveučilišta osoba koje su srednju školu završile prije više godina, te su nezaposleni ili svakako slobodni od radnih obaveza, a žele se školovati.

Sveučilište se programskim ugovorom s Ministarstvom obavezalo da će poticati takve upise, pa je za njih predviđena kvota na svim studijima i smjerovima, kaže rektor Robert Matijašić.

Proceduru upisa potencijalnih starijih brucoša objasnila je prorektorica za nastavu i studente ovog sveučilišta Đeni Dekleva-Radaković.

- Ovi se kandidati prijavljuju kao i svi ostali putem informatičkog sustava prijava s time da, barem kad je u pitanje pulsko sveučilište, ne moraju položiti državnu maturu, odnosno vrednovat će im se samo ocjene iz srednje škole.

Uvjeti za besplatno studiranje isti su kao i za ostale kandidate, odnosno ne plaćaju samo ako prvi puta upisuju studij, ističe prorektorica. Ukoliko se kvote za starije od 25 godina ne popune, u dogovoru sa Središnjim informatičkim sustavom, popunjavat će ih ostali redovni studenti. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter