Pula:Stanari ne žele disco u bivšem HŽ-ovom skladištu

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Još od ljeta prošle godine kada se u gradskim kuluarima, posebno onim ugostiteljskim, pojavila priča o otvaranju narodnjačkog kluba u prostorima bivšeg skladišta HŽ carga u Kolodvorskoj ulici, ne stišavaju se reakcije i negodovanje okolnih stanara. Štoviše, nezadovoljstvo je poprimilo tolike razmjere da će cijeli slučaj najvjerojatnije završiti na sudu.

Nezadovoljan je naime, i zakupnik prostora Enes Ibrahimović, vlasnik tvrtke Centar 2004 koja je krajem 2013. godine s HŽ cargom sklopila ugovor o zakupu na pet godina. Ibrahimović će, kako nam je potvrdio, zadovoljštinu zbog nanesene mu štete u poslovanju tužiti potpisnike prijava koje su podnesene protiv njega i njegove firme.

Namjena prostora uredska

Priča počinje kada je na inicijativu skupine građana Mjesnog odbora Arena, a koji stanuju u blizini Željezničkog kolodvora, upućeno pismo predsjedniku MO-a Klaudiju Paljaru kojim traže pojašnjenje i informaciju što će se otvoriti na mjestu nekadašnjeg skladišta HŽ Carga. U pismu navode da strahuju da će se ondje otvoriti disko-klub pa ih je zanimalo je li to točno, smatrajući da to nije primjerena lokacija za takav način poslovanja. Paljar nam je u telefonskom razgovoru rekao da je u ime MO-a Arena uputio zahtjev HŽ-u za očitovanje o namjeni tog prostora.

Iz HŽ-a su mu odgovorili da je taj prostor u najmu jedne pulske tvrtke i da mu je namjena uredska. Paljar kaže da je to zasad sve što su poduzeli po tom pitanju te da treba pričekati eventualne konkretne informacije i radove, napominjući da u bilo kojem slučaju mora postojati kompromis, i stanara i potencijalnog investitora.

Kako smo tada doznali, nekadašnji skladišni prostor HŽ karga je u najmu tvrtke Centar 2004, vlasnika Enesa Ibrahimovića koji je na naš upit samo potvrdio da je u zakupu tog prostora, ne želeći dalje komentirati. Tek je kratko dodao da trenutno ondje obavlja uredske i skladišne djelatnosti i da sve radi u skladu sa zakonom.

No, nekoliko mjeseci kasnije, stvari oko otvaranja navodnog narodnjačkog kluba su se zakomplicirale. Stanari su naime, poslali prijave svim mogućim institucijama, od građevinske inspekcije, konzervatora, Državne uprave, pa i Županijskog suda, u namjeri da doznaju ima li Ibrahimović sve potrebne dozvole i ugovore i što namjerava ondje otvoriti. Također, uputili su zahtjev Gradu Puli za pokretanje izmjena GUP-a budući da je mjesto na kojem se namjerava otvoriti navodni narodnjački klub, stambena zona te žele da se ondje ograniči i zabrani otvaranje bara.

Narodnjački klub u stambenoj zoni?

- Nemamo ništa protiv otvaranja objekta, no smatramo da objektu poput narodnjačkog kluba, odnosno bara, koji može raditi do 5 ujutro nije mjesto u stambenoj zoni. Znamo svi kakva iskustva dolaze s takvim barovima, rekao nam je Bernard Perković , jedan tamošnjih stanara i inicijatora peticije, iznoseći primjere stanara u Splitskoj koji trpe svakojake posljedice zbog blizine noćnog bara.

Kazao je da je cijela priča oko najma prostora od HŽ carga "mutna" od početka, počevši od objave natječaja koji je, kako je rekao, bio objavljen tek jedan dan, a čudna mu je i niska cijena najma, odnosno kvadrata. Također, smatra da je HŽ cargo, nakon zatražene prenamjene prostora od strane Ibrahimovića, morao objaviti novi natječaj. Poanta svega je, kazao je Perković, što nigdje nije objavljeno što će se tamo raditi, nisu zatražene nikakve dozvole, a radi se u unutrašnjosti punom parom. Sudeći po fotografijama, zaključio je, sprema se otvaranje nekakvog noćnog kluba.

Iz HŽ-a saznajemo, pak, da je, nakon provedenog postupka javnog natječaja za davanje u zakup predmetnog skladišta, sklopljen ugovor o zakupu s tvrtkom Centar 2004 na razdoblje od pet godina, s mogućnošću produljenja, ako zakupoprimac, tvrtka Centar 2004, ispuni sve obveze iz ugovora o zakupu. Mogućnost davanja prostor u podnajam postoji, što je također definirano ugovorom o zakupu kao i odredbama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora.

- Valja napomenuti da je skladište bilo u vrlo lošem stanju te su se, dok je bilo prazno, u njemu okupljali delikventi koji su ga dodatno devastirali. Davanjem prostora u najam HŽ Cargo je postupio u maniri dobrog gospodara i zaštititio nekretninu od daljnjeg propadanja, a zakupoprimac je u obvezi brinuti o tekućem održavanju zgrade. U vezi prenamjene djelatnosti potrebna je suglasnost Grada Pule te je zakupnik u obvezi prethodno ishoditi sve potrebne dozvole za početak obavljanja bilo koje djelatnosti, u ovom slučaju ugostiteljske, odgovorila nam je Heidi Mazija, suradnica za odnose s javnošću i protokol HŽ carga.

Bez promjene namjene u GUP-u

Međutim, iz Grada Pule su nam pojasnili da njihova suglasnost za prenamjenu prostora nije potrebna. Navode da je GUP-om za ovu katastarsku česticu utvrđena namjena Željeznički kolodvor (ŽK), unutar koje se mogu obavljati djelatnosti prometa i prijevoza, kao i ostale prateće djelatnosti u željezničkom prometu, trgovačke djelatnosti, uslužne djelatnosti, te ugostiteljske djelatnosti.

- Navedena namjena utvrđena je pri donošenju plana još 2008. godine, a ni u naknadnim izmjenama i dopunama GUP-a, ni u izmjenama i dopunama donesenim u svibnju 2014. godine, nije došlo do promjene namjene koja bi se odnosila na ovu katastarsku česticu. Obzirom na stanje vlasništva na nekretnini, napominjemo da raspolaganje i davanje u najam iste nije u nadležnosti Grada Pule, odgovaraju iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Ostaje tako za vidjeti koji će se potezi povlačiti kada i ako Ibrahimović krene u ishodovanje potrebnih dozvola. (N.SOFTIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter