Pula: Pripremaju se novine u komunalnom redu

Plastični škamp više nećemo viđati na pulskim terasama
Plastični škamp više nećemo viđati na pulskim terasama

Novim pravilnikom o komunalnom redu unutar povijesne jezgre Dubrovnika, predstavljenim prije nekoliko dana, tamošnje gradske vlasti odlučile su stati na kraj nediscipliniranim ugostiteljima, prodavačima suvenira i svima onima koji obavljaju određenu djelatnost na javnim površinama.

U Dubrovniku će tako "ubacivači" u restorane (konobari koji stoje na ulici i vuku goste za rukav) morati nositi majice različitih boja, na svakoj ugostiteljskoj terasi naljepnicama će se morati označiti kutevi površine koja je zakupljena i svi će štandovi za prodaju suvenira morati biti isti. Za one koji ne budu poštovali novi Pravilnik o komunalnom redu, uvedene su visoke kazne.

Poznato je da u Puli tijekom turističke sezone često vlada nered, usprkos nastojanjima Grada da uvede red na javne površine, posebno tijekom turističke sezone. Zasad su to uspjeli u smislu da na Forumu ugostitelji moraju imati bijele suncobrane, da se terase ne smiju širiti više od dozvoljenog, a uveden je i red s postavljanjem stalaka ispred štandova.

Međutim, usprkos tome, nije rijetkost da se mnogi oglušuju na komunalni red pa Pula izgleda pomalo kaotično i pretrpano, a situaciju dodatno pogoršavaju poprilično agresivni "ubacivači" u restorane koji turiste vuku za rukav na ulici ne bi li ih nagovorili da sjednu u njihov restoran.

Stoga smo upitali nadležne iz Grada Pule razmišljaju li slijediti primjer Dubrovnika i kako se spremaju za nadolazeću sezonu.

- Već smo u plan rada Gradskog vijeća za ovu godinu unijeli izmjene Odluke o komunalnom redu u kojima će se drugačije regulirati i urediti stanje na javnim površinama.

Izmjene komunalnog reda naći će se na dnevnom redu Vijeća u listopadu ove godine, a u međuvremenu ćemo preventivno djelovati jer smo svjesni potrebe da se neke stvari trebaju drugačije urediti, najavljuje pročelnik Prhat, napominjući da je u tijeku izrada nove odluke o korištenju javnih površina namijenjenih organiziranju ugostiteljskih terasa kojom će se doraditi postojeća. (N. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter