Pula postaje centar 3D tehnologijama

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (M. MIJOŠEK)
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (M. MIJOŠEK)

Jedna od aktualnih boljki hrvatskih Sveučilišta i dalje je omjer suficitarnih i deficitarnih zanimanja koji ne prati tehnološke promjene i tržište rada. Prema prošlogodišnjim analizama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje hrvatski visokoškolski sustav i dalje primjerice "proizvodi" previše ekonomista, ali zato "šteka" kad je riječ o medicini i STEM području - matematičarima, fizičarima, biolozima, kemičarima i prije svega inženjerima s područja elektrotehnike, strojarstva i informacijskih tehnologija.

Pulsko sveučilište Jurja Dobrile odlučilo je, međutim, doskočiti ovom problemu i u potezu posve jedinstvenom u hrvatskim okvirima, oblikovati dio svojih programa prema potrebama tržišta. Ovo, jedno od najmanjih i najmlađih hrvatskih Sveučilišta, poznato prije svega po naklonjenosti humanističkim i umjetničkim studijima, u svojoj je strategiji do 2020. godine predvidjelo i jačanje STEM sadržaja. Na toj liniji, prošle je godine u sklopu Odjela za informacijsko-komunikacijske tehnologije pokrenut preddiplomski stručni studij Proizvodno strojarstvo, čiji bi se program trebao doslovce prilagođavati situaciji na tržištu.

Potrebe istarske industrije prethodno su pomno istražili prof.dr.sc. Bernard Franković i prof.dr.sc. Giorgio Sinković, a da sve neće ostati samo na praznim riječima dokazuje i činjenica da je Sveučilište već potpisalo i ugovore s nekolicinom tvrtki, između ostalih sa sve većom zvijezdom na području globalne auto-industrije - Rimac Automobilima - a očekuje se i potpisivanje ugovora s regionalnim predstavništvom japanskog Daikina.

Riječke snage

Inovativnosti pulskog studija Proizvodnog strojarstva uvelike je pridonio Riječanin dr. sc. Sven Maričić, koji je mjesto docenta na riječkom Tehničkom fakultetu krajem prošle godine zamijenio pozicijom pomoćnika rektora za nove tehnologije u Puli. Ovaj sveučilišni transfer je gotovo siguran dobitak za Puljane, obzirom da se Maričić zadnjih godina profilirao kao najveći hrvatski stručnjak za 3D tehnologiju, koji je primjerice prvi u Hrvatskoj započeo s primjenom 3D printera u kirurgiji. Upravo je 3D tehnologija jedan od važnih segmenata koji će već od iduće školske godine sadržavati novi studijski program u Puli. (Vedrana SIMIČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter