Pula: POS stan prodan ravnateljici GU Dječji vrtići


Iako se tvrdilo da prioritet na listi za kupnju novih, krajme prošle godine useljenih POS zgrada u Šijani imaju mladi i visokoobrazovani Puljani koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a sve u cilju da se upravo mladi visokoobrazovani kadar zadrži u Puli, vlasnici su postali, prema tvrdnjama čitateljice, i neki čiji je ulazak na listu moralno upitan. Prije svega tu misli na ravnateljicu gradske Javne ustanove Dječji vrtići Pula Marizu Kovačević, koja, navodno prema tim tvrdnjama stan i iznajmljuje, što nam na kraju potvrđuje i sama ravnateljica Dječjih vrtića.

Dvije POS zgrade u Šijani ukupno imaju 65 stanova različitih kvadratura. Cijena kvadrata u konačnici je iznosila 872,69 eura, zasigurno među najpovoljnijim cijenama u gradu. Za POS-ove stanove vladao je velik interes kada je obznanjeno da će se graditi u Puli. Više od 300-tinjak zainteresiranih javilo se na prvi poziv da bi svojim obiteljima riješili stambeno
pitanje.

U međuvremenu je, na žalost mnogih, nastupila kriza i polovica ih je kroz naredna dva poziva otpala zbog kreditne nesposobnosti pa nisu mogli sudjelovati u pulskom POS projektu vrijednom ukupno 29,2 milijuna kuna, od čega je Republika Hrvatska dala 6,5 milijuna kuna, a Grad Pula oko 6,2 milijuna kuna (odnosno 183,5 eura po kvadratu) kroz zemljište i komunalnu naknadu.

O mogućem sukobu interesa, odnosno tvrdnji da je ravnateljica dječjih vrtića Grada Pule vlasnica POS stana u Šijani, upitali smo državnu Agenciju za prodaju nekretnina (APN) koja je vodila POS-ov projekt u Šijani, želeći saznati po kojim je kriterijima Kovačević postala vlasnica kada se zna da je osnovni kriterij bio neriješeno stambeno pitanje, posebno za mlade, visokoobrazovane ljude.

"APN je dana 13. prosinca 2013. godine potpisao ugovor o kupoprodaji stana oznake S 10, objekt A na adresi Divkovićeva ulica 8/A, Pula, a kupac stana je Mariza Kovačević. Pravilnik o uvjetima, mjerilima i kriterijima za kupnju stana iz programa POS-a određivao je Grad Pula pa za detalje kriterija upućujemo na njih", odgovorili su iz APN-a.

Iz Grada Pule također potvrđuju informaciju navodeći prema odgovoru iz Odsjeka za informiranje da je "Mariza
Kovačević podnijela zahtjev za uvrštenje na listu za kupnju stanova iz programa POS-a 2009. godine po javno
objavljenom natječaju za kupnju stanova.

Temeljem kriterija koji su se bodovali (broj članova domaćinstva, dužina prebivanja, stambeni status, djeca na redovnom školovanju, stručna sprema, radni staž) gospođa Kovačević zauzela je 21. mjesto s ukupno 79 bodova".

U odgovoru na naša pitanja Odsjek za informiranje navodi da su pravo na kupnju stana imali svi državljani RH s, najmanje, desetogodišnjim prebivalištem na području Grada Pule i uz uvjet da podnositelj ili članovi domaćinstva nisu otkupili stan po odredbama Zakona o prodaji stanova i da nemaju odgovarajući stan ili kuću u privatnom vlasništvu.

"Gospođa Kovačević ispunila je tražene uvjete i ostvarila pravo na odabir stana sukladno redoslijedu na listi reda prvenstva. Prodavatelj stanova je APN, a stanovi su se prodavali po cijeni od 872,69 eura po četvornom metru stana. Uz stan je bila obaveza kupnje i parkirnog mjesta", navode iz Grada Pule.

Moralnost odluke da se ravnateljica gradske javne ustanove nađe na popisu građana koji su kupili najjeftinije stanove u gradu, djelom financirane i niske cijene i zbog odricanja Grada Pule od zemljišta i komunalne naknade, iz gradske uprave nisu komentirali.

Pogotovo nisu komentirali činjenicu da je izmjenama Zakona o POS-u ukinuta zabrana otuđena u roku od 10 godina, te je omogućeno stanom nesmetano vlasnički raspolagati (iznajmljivati ili prodavati). Time je dana mogućnost da se stan poticajne stanogradnje kupljen za 872 eura odmah proda, primjerice, za 900, tisuću, ili više eura po kvadratu. (Nera SOFTIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter