Pula pomaže koncesionarima slobodne zone

Carinska zona mogla bi se prenamijeniti u gospodarsko-nautičku (arhiva)
Carinska zona mogla bi se prenamijeniti u gospodarsko-nautičku (arhiva)

Nakon ulaska Hrvatske u EU koncesionari slobodne zone suočeni su s novim izazovima i poteškoćama u poslovanju. Stoga će Grad Pula predložiti najkvalitetniji model rasterećenja poslovanja, doznajemo u gradskoj upravi.

Prije gotovo godinu dana čelnici pulske slobodne zone poručili su da će se ulaskom Hrvatske u EU ukinuti slobodne zone, koje su ustvari carinske, odnosno da će se one prenamijeniti u svojevrsnu gospodarsko-nautičku zonu.

Upitan kakve promjene su dočekale poduzetnike koji posluju u pulskoj Slobodnoj zoni ulaskom Hrvatske u EU, direktor tvrtke Luka Pula Dalibor Suljević kaže da prijedlog Zakona o PDV-u poništava sve efekte poslovanja u slobodnim zonama i u potpunosti derogira institut tih zona.

- Danas su koncesionari koji obavljaju različite djelatnosti u slobodnoj zoni Luke Pula suočeni s gotovo nepremostivim preprekama za nastavak daljnjeg poslovanja u postojećim uvjetima te su bez benefita koje su slobodne zone nekad pružale. O tome je nedavno na zajedničkom sastanku s koncesionarima razgovarao i pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je upoznat s poteškoćama u njihovom poslovanju, kaže Suljević.

- Svjesni smo u kakvoj se ekonomskoj situaciji danas nalazimo. Upravo uvažavajući činjenicu da je u pitanju oko 400 radnih mjesta i značajan promet od gotovo 100 milijuna kuna uz koji je vezan velik broj pulskih kooperanata i njihovih obitelji, intenzivno djelujemo u cilju izrade modela rasterećenja poslovanja koji će zadovoljiti njihove potrebe i vrlo brzo ćemo im ponuditi najkvalitetnije rješenje, veli Miletić. (C. B. GALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter