Pula:Plinofikacija neće narušiti izgled pješačke zone

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Na vijest o početku plinofikacije pješačkih zona u Flanatičkoj ulici, od Veronske ulice (Čarli) do Laginjine ulice (Zagrebačka banka i Tisak), te u Ciscuttijevoj ulici od Zagrebačke ulice (Raiffeisen banka) do Flanatičke ulice (Müller), mnogi su se bojali devastacije i pitali na koji će se način zamijeniti kamena opločenja. S obzirom da je u ostatku grada, osim centra, plinofikacija podosta izranjavala gradske prometnice, bojazan je da će isto učiniti i u rijetkim uređenim, izuzetno frekventnim pješačkim zonama. No, taj je strah, pokazalo se, neopravdan.

Naime, Plinara je odlučila da će se u Flanatičkoj ulici otvoriti "tek" četiri rupe, te će se nova plinovodna instalacija postaviti u stare cijevi gradskog plina.

- U dosadašnje glavne plinovodne cijevi ugurat će se tanja plastična cijev. Duljina Flanatičke ulice koju plinoficiramo je oko 80-ak metara i vjerujemo da ćemo uspjeti. Barem ćemo pokušati, a vjerujem da bi do Uskrsa mogli okončati ove radove, kaže direktor Plinare Dean Kocijančić.

A da će se pješačka zona vratiti u prvobitno stanje potvrđuje i to što je posao popločavanja iskopa povjeren kamenoklesaru koji je i svojevremeno odradio popločavanje Flanatičke ulice prilikom njenog uređenja.

- Kontaktirali smo kamenoklesara koji je popločavao pješačku zonu i dogovorili smo se da se iskopi popločaju identičnim pločama koje je postavljao kada se uređivala pješačka zona tako da će se sve vratiti kako je bilo. Na žalost, ne možemo pažljivo dizati postojeće ploče jer su lijepljene na beton. Pokušali smo ali odmah pucaju, stoga i odluka o zamjeni istima po završetku radova. Jedino ćemo morati prilikom izrada priključaka kopati pješačku zonu, a riječ je o ukupno deset-dvanaest priključaka u Flanatičkoj i Ciscuttijevoj ulici. Naime, nisu se svi objekti odlučili za prirodni plin pa stoga nećemo svugdje niti kopati jer bi bilo preskupo razbijati ploče tamo gdje se neće koristiti ovaj energent, pojašnjava Kocijančić.(G. ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter