Pula: Parkirani u pješačkoj zoni, nema ih tko kazniti

Duž cijele pješačke zone na Rivi parkirana vozila (D. MEMEDOVIĆ)
Duž cijele pješačke zone na Rivi parkirana vozila (D. MEMEDOVIĆ)

Kao da nije bilo dovoljno oblačnih dana i kiše u srpnju, i kolovoz je u Puli počeo slično. Što, pak, u centar grada uobičajeno dovodi velik broj turista radi razgledavanja znamenitosti, a posljedica su velike prometne gužve, uz kroničan nedostatak parkirnih mjesta. Što bliže starogradskoj jezgri, namjera je turista koji ne biraju gdje će besplatno ostaviti automobile unatoč vidljivim znakovima zabrane parkiranja.

Ne čudi stoga da je jučer već oko podneva kompletna pješačka zona na Rivi, od semafora do Uljanika, bila krcata parkiranim vozilima, a najgore od svega, nije bilo nikoga da vozače kazni i pokaže da u Hrvatskoj ne mogu činiti ono što, sasvim sigurno zbog paprenih kazni, ne čine u svojim zemljama.

"Dio Rive na kojem će biti zabranjeno parkiranje bit će pješačka zona, a u pješačkoj zoni parkirano vozilo može odnijeti pauk", poručili su iz gradske uprave kada su donosili ovakvu odluku. Međutim, očito su zaboravili na nedjelje, praznike i mogućnost da bude neuobičajeno velik broj oblačnih/kišnih dana ljeti.

- Ovo je definitivno problem nedjeljom i praznicima, a mi zbog ograničenih resursa ne možemo "pokriti" u te dane Rivu. Razmišljamo da fizičkim preprekama spriječimo parkiranje u pješačkoj zoni, osim u dijelu gdje se obavlja ukrcaj/iskrcaj ribarskih brodova. To se nameće kao rješenje za nepropisno parkiranje u pješačkoj zoni u dane kada pauk i prometni redari ne djeluju, kratko nam je rekao Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Grada Pule.

Iako smo to već naglašavali, nitko ne spori nedostatak parkirnih mjesta kada turisti pohrle u grad zbog nemogućnosti odlaska na plaže, kao i, još uvijek, neuređenosti pješačke zone. Međutim, postaje iritantno nepoštivanje prometnih znakova kada se zna kakve su paprene kazne u inozemstvu za takve prekršaje. Ponavljanje ovakvih situacija jasno ukazuje na potrebu dodatnog napora kako bi se uvelo reda na Rivi, u suprotnom, čemu proglašenje pješačke zone i restrikcije tijekom radnih dana. (G. ROJNIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter