Pula: Nema više vezivanja plovila "na divlje"

Sporne je molove Lučka uprava uklonila o svom trošku (M. MIJOŠEK)
Sporne je molove Lučka uprava uklonila o svom trošku (M. MIJOŠEK)

Lučka uprava Pula jučer je započela s uklanjanjem bespravnih molova koji doslovno preko noći već godinama niču na pulskoj Rivi, nasuprot željezničkog kolodvora. Iako je prije dvije i pol godine na Mandraču otvorena komunalna gradska lučica na kojoj su postavljena dva mola sa 60 vezova za batane, pasare i male ribarske brodove Puljana, pojedini su vlasnici malih plovila nastavili svoje barke privezivati duž Rive "na divlje".

- Otvaranjem lučice Mandrač htjeli smo uvesti reda na ovaj dio rive, ali već tada, prije dvije, tri godine, neki vlasnici plovila nisu se odazvali na sastanke. Zatim je velika većina građana premjestila svoje brodice u lučicu, a na bespravnim je molovima ostao manji broj plovila. Međutim, pojavila su se nova plovila i to bez ikakvih identifikacijskih oznaka, a njihovi bi vlasnici uporno htjeli da nestabilni, improvizirani molovi koji niču preko noći postanu legalni. To se neće dogoditi i zato smo krenuli s njihovim uklanjanjem, rekao nam je Siniša Kereš iz pulske Lučke uprave.

Tijekom jutra uklonjeni su svi takvi molovi osim dva za koja su bila privezana tri, četiri manja plovila. Kako na tim plovilima također nema nikakvih identifikacijskih oznaka, do njihovih se vlasnika ne može doći. Kereš je napomenuo da će dati priliku njihovim vlasnicima da sami uklone plovila u narednih 15 dana, nakon čega će to također učiniti Lučka uprava. U međuvremenu će za koji dan ukloniti bove s morske površine, ali i par plovila koji već neko vrijeme potopljeni leže na spomenutom mjestu.

- Osim što su bespravni, ovi su molovi i nesigurni, a neprestano vidimo šetače, nerijetko i s djecom, koji hodaju po njima. Bolje ih je ukloniti nego da se, ne daj bože, dogodi kakva nesreća, jer su stvarno nestabilni. Ljetos su čak i stranci znali ovdje vezivati svoje gliserčiće, dodao je Kereš.

Sporne je molove Lučka uprava uklonila o svom trošku unajmivši kamion s dizalicom i djelatnike, a za njihovo postavljanje, kao i privezivanje plovila na nedozvoljenom mjestu, nitko neće biti novčano kažnjen.

Podsjetimo, lučicom na Mandraču upravlja Sportsko-ribolovno društvo Mandrač-Tivoli, kojem je pulska Lučka uprava dala u desetogodišnju koncesiju taj dio priobalja. Vez u lučici plaća se 200 kuna po dužnom metru brodice godišnje, a s obzirom na ogroman interes koji su građani iskazali, u planu je još toliko vezova na dodatna dva mola. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter