Pula:Na rivi postavljen ponton za prihvat hidroaviona

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Danas je započela montaža pontona za prihvat hidroaviona na rivi, za što je Lučka uprava Pula izdala koncesiju tvrtki European Coastal Airlines (ECA). Iako je prije tri mjeseca ponton dotegljen u Pulu, čekalo se izdavanje lokacijske dozvole, a kako je i taj uvjet nedavno ispunjen, jučer je kod ulaza u brodogradilište Uljanik-otok započela montaža 30-metarskog pontona, širine četiri metra, koji može u jednom trenutku prihvatiti dva hidroaviona.

Dva hidroaviona

Iako je šira javnost dugo bila skeptična prema ideji o pokretanju hidroavionskog prijevoza iz Pule, čini se da se ideja ipak, polako, ostvaruje. Kako su nam rekli djelatnici zaduženi za montažu, danas bi montaža u cijelosti trebala biti dovršena, čime će hrvatska tvrtka s njemačkim kapitalom ECA, moći nastaviti daljnje pripreme za konačno pokretanje linija i povezivanje Pule s gradovima na hrvatskoj, ali i talijanskoj strani Jadrana. Kako nam je u ranijim prigodama istaknuo Klaus Dieter Martin, generalni direktor tvrtke ECA, za početak će iz Pule kretati dva hidroaviona, kapaciteta 19 mjesta, a kasnije se planira sa šest letjelica, odnosno osam do deset letova, povezivati Pulu prema Lošinju, Rabu, Zadru, Trogiru i Splitu te Hvaru, Visu i Dubrovniku.

Do Zadra 55 eura

Nakon što su, zbog restrikcija Vlade i nadležnog ministarstva, ukinute subvencije brodarima, ukinute su i tradicionalne sezonske linije koje su spajale Pulu sa Silbom, Lošinjem i Zadrom. Upravo je stoga bitno povezivanje Pule hidroavionima s ostalim gradovima Jadrana unatoč skupljim kartama nego što su bile one za brodski prijevoz. Iako je riječ o drugačijem načinu prijevoza, činjenica je da će se proširiti ponuda, kako turistima tako i domaćem stanovništvu. Po pojašnjenju iz ECA-e, letovi su jako kratki jer je riječ o brzim avionima. Kako prijevoz neće biti subvencioniran od strane države cijene bi se, prema najavama, trebale kretati za, primjerice, Lošinj oko 39-45 eura, a za Zadar oko 55 eura.

Nakon postavljanja pontona, ECA će na rivu postaviti kiosk za prodaju karata, za što su dobili i odobrenje Grada Pule te prostor u kojem će biti svojevrsna čekaonica i sanitarni čvor. Slijedi im još ishodovanje dozvole od državne agencije za uzletno/sletnu stazu u akvatoriju Vargarole, pa se, prema nekim procjenama, očekuje da će se iz Pule hidroavionska veza uspostaviti početkom proljeća. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter