Pula: Molitveno okupljanje uz "blagoslov" Uprave

Mirna inicijativa protiv pobačaja u krugu pulske bolnice (D. ŠTIFANIĆ)
Mirna inicijativa protiv pobačaja u krugu pulske bolnice (D. ŠTIFANIĆ)

U krugu stare bolnice (dvorište) u Zagrebačkoj ulici proteklih su dana mirno prosvjedovali "molitelji" inicijative "40 dana za život", noseći transparente s porukama kojima propagiraju zabranu pobačaja. S obzirom da su ranije predstavnici spomenute inicijative mahom prosvjedovali na lokaciji van bolničkog kompleksa, konkretno u blizini autobusnog stajalištu preko puta Medicinske škole, zanimalo nas je li im bolnica odobrila prosvjed u svom krugu, trebaju li odobrenje ili mogu raširiti svoje transparente gdje god im padne na pamet, pa i unutar bolničkog teritorija?

Podsjetimo, na nedavni primjer kada su katolički aktivisti ispred vukovarske bolnice putem društvenih mreža pozvali građane da im se pridruže u molitvi za spas "kraljeve kćeri", kako bi joj pomogli odabrati život. U vukovarskom slučaju, tamošnje vodstvo bolnice ogradilo se od "molitelja", navodeći kako se aktivisti molitvene inicijative nisu okupljali na području bolnice, već na nogostupu ispred poliklinike vukovarske bolnice.

No, čini se da su u pulskom slučaju molitelji dobili blagoslov bolničke Uprave, što se može iščitati iz odgovora ravnateljice pulske bolnice dr. Irene Hrstić.

- U krugu bolnice, od nedavno, točnije od 28. rujna, prisutni su "molitelji inicijative 40 dana za život". Molitelji inicijative nalaze se uz suglasnost uprave bolnice, na pješačkom ulazu na lokaciji Zagrebačka. Predmetno okupljanje treće je u nizu u Puli, mirnog je karaktera i bez incidenata do sada. S obzirom na samu lokaciju održavanja skupa, mišljenja smo kako nije ugroženo pravo pacijenata na dostupnost zdravstvene usluge. Nadalje, a vezano za zaštitu prava pacijenata sukladno pozitivnim propisima, mišljenja smo da nije niti ugrožen mir pacijentima bolnice niti pravo na privatnost, istaknula je dr. Hrstić.

Podsjetila je i na neka dosadašnja okupljanja molitelja .Tako su svojevremeno protestirali izvan kruga bolnice, no za to im je bila potrebna dozvola MUP-a. Uz suglasnost bolničke Uprave prosvjedovali su protiv abortusa u krugu bolnice na lokaciji privremenog parkirališta (ulaz iz Preradovićeve), a sada evo ponovno uz suglasnost Uprave utječu na žene u krugu bolnice na lokaciji pješačkog ulaza u Zagrebačkoj.

Provjerili smo mogu li žene u Istri obaviti pobačaj u pulskoj Općoj bolnici i koliko se pulskih ginekologa eventualno tome protivi pozivajući se na priziv savjesti. Ravnateljica dr. Irena Hrstić potvrdila je da se u pulskoj bolnici pobačaji mogu obaviti, rekavši da bolnica ima 14 ginekologa i nitko od njih se ne poziva na priziv savjesti. Hrstić je na kraju navela da Opća bolnica Pula "moliteljima" ne dostavlja nikakve podatke a niti su ih to i tražili. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter