Pula: Kreće izgradnja druge cijevi podmorskog ispusta


Nakon izgradnje obalnog kolektora sljedeći tjedan započinju i radovi na izgradnji novog podmorskog ispusta na Valkanama. Riječ je o radovima koji se provode u sklopu Jadranskog projekta II. Izvođač radova je splitski Pomgrad, a vrijednost radova iznosi čak 5,2 milijuna kuna.

Na 37 metara dubine

- Izgradnja druge cijevi podmorskog ispusta dio je nikad dovršenog projekta dogradnje punog kapaciteta uređaja za pročišćavanje na Valkanama. Naime, prilikom izgradnje uređaja za pročišćavanje na Valkanama 80-ih godina bilo je predviđena i izgradnja druge cijevi da bi se u potpunosti zadovoljio planirani kapacitet. Izgradnjom obalnog kolektora došli smo do toga da nam je sada potrebna izgradnja druge cijevi podmorskog ispusta prilagođene potrebitim kapacitetima sadašnjeg uređaja za pročišćavanje na Valkanama, istaknuo je direktor Pula Herculanee Igor Stari.

Ističe nadalje da je nakon izgradnje obalnog kolektora više od 80 posto ukupnih fekalnih voda, koje su se do izgradnje obalnog kolektora slijevale u Pulski zaljev, odvode na uređaj za pročišćavanje.

- Slijedom značajnog povećanja kapaciteta postojeći podmorski ispust nije više dostatan za prihvat svih pročišćenih voda,
istaknuo je nadalje direktor Stari.
Pojašnjava i da će druga cijev podmorskog ispusta biti promjera 630 milimetara, a da će se sastojati od kopnenog i podmorskog dijela te će se tako, u fazama, i prionuti gradnji. Kopneni dio ispusta bit će ukupne duljine 176 metara, i započet će se graditi na lokaciji postojećeg uređaja za pročišćavanje koji se nalazi na Valkanama, na visinskoj koti od 19 metara nadmorske visine, a završit će nakon okna na obali mora koji je lociran uz rub plaže prema prometnici. Nakon toga nastavljat će se dalje morska dionica. Morski dio trase pružat će se od obale pravocrtno u duljini od 1.430 metara.

- Trasa podmorske dionice novog ispusta slijedit će prirodni pad morskog dna sve do vanjskog kraja ispusta, gdje će se nalaziti difuzorska sekcija za ispuštanje pročišćene vode duljine 95 metara, na dubini od 37 metara ispod razine mora, istaknuo je
nadalje direktor Stari.

Kratki prekid prometa

Radovi na izgradnji druge cijevi podmorskog ispusta odvijati će se u dvije faze, i to do početka turističke sezone, odnosno 15. lipnja, te nakon završetka turističke sezone u rujnu. Prvi dio radova koji se odnosi na poprečni prekop prometnice Lungomare, izvođenje trase kroz šumicu i okno obavit će se prije početka turističke sezone, a ostatak radova, koji uključuju prekop plaže i samo polaganje
cjevovoda, dovršit će se nakon ljeta.

- Iako se kroz Jadranski projekt na nekim drugim lokacijama, kao što su primjerice Vrbnik ili Malinska, radovi na podmorskim ispustima obavljaju bez ljetnog prekida, u Puli će se, upravo na prijedlog investitora, a to je tvrtka Pragrande d.o.o., zbog osjetljivosti lokacije, kao što znate riječ je o šetalištu i plaži, omiljenom kupalištu brojnih Puljana i njihovih gostiju, omogućiti sezona bez građevinskih radova na Lungomare. Time će građani nesmetano moći koristiti omiljeno šetalište i plaže u sezoni kupanja, ističe direktor Stari.

Koridor izvođenja radova je očišćen, te će radi sigurnosti prolaznika biti u potpunosti ograđen. Iskopi će se obavljati u radnom vremenu gradilišta, od 7 do 17 sati, a prohodnost šetnice za pješake biti će omogućena bez prekida. Manji prekid automobilskog prometa biti će nužan zbog poprečnog prekopa prometnice, o čemu će vozači biti naknadno obaviješteni.

- Ovom prilikom želim istaknuti da će se izgradnjom druge cijevi podmorskog ispusta završiti i zadnji dio cjeline obalnog kolektora čime će se stvoriti pretpostavke za rad uređaja za pročišćavanje planiranim kapacitetom, rekao je na kraju direktor Igor Stari. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter