Pula kao top turistička destinacija

Nova rekordna sezona plod je kontinuirane promocije (D. ŠTIFANIĆ)
Nova rekordna sezona plod je kontinuirane promocije (D. ŠTIFANIĆ)

Pulu je prošle godine posjetila gotovo 281 tisuća turista, koji su ostvarili 1.520.962 noćenja. Te su rekordne brojke kojima je Pula prvi put prešla granicu od milijun i pol noćenja ove godine srušene već u prvih devet mjeseci što samo pokazuje da se Pula sve više nameće kao hrvatska top turistička destinacija. Doduše, ni blizu perjanica - Rovinja, Poreča, Medulina ili Dubrovnika, ali zato odmah iza njih.

U prvih devet mjeseci ove godine Pulu je posjetio 286.491 gost, odnosno osam posto više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, koji je ostvario 1.563.866 noćenja, odnosno sedam posto više nego u isto vrijeme lani.

Već je ranije direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj naglasila da je ovako visok rezultat turističke Pule plod rasta broja smještajnih kapaciteta, naročito onih koje nude mali iznajmljivači, ali i hostela, čime je značajno povećana ponuda. Naglasila je, pritom, da je ovakav sjajan rezultat svakako i plod kontinuirane promocije, kako Turističke zajednice na cijelom poluotoku, tako i turističkih firmi i organizatora brojnih manifestacija jer su se svi udružili u tom projektu zajedničkog oglašavanja kao destinacija, promocije grada i dovođenja gostiju.

- Kada raste ponuda, onda je logično da se dogodi i povećanje dolazaka i noćenja. Svi iz ponude se konstantno promoviraju, pa su i ovako visoke brojke logične. Konstantno radimo na programima kojima je namjera ostvariti porast i pred i posezoni, pojasnila je direktorica pulskog TZ-a.

Kako je pri kraju izrada Strategije turizma južne Istre, jasno je da se daljnje razvijanje prednosti omogućiti novu ponudu kako bi se dovelo još više gostiju. I Manuela Kraljević, direktorica prodaje i marketinga pulskog hotelijerskog diva Arenaturista, već je istaknula veliko zadovoljstvo sezonom. Sjajan kolovoz nastavljen je uspješnim rujnom i tradicionalnim Bridge festivalom koji se 54. godinu održava u Puli i okuplja više od tisuću gostiju iz 50-ak zemalja na tjedan dana. Pritom je istaknula da je međunarodna triatlon utrka Ironman 70.3 Pula također pozitivno obilježila rujan, najavivši da će listopad biti u okvirima planiranog, a ponajviše gostiju Arenaturistovi hoteli imat će od raznih kongresa i organiziranih grupnih dolazaka.

Kada se bridgeu i Ironmanu nadodaju štinjanski festival Outlook, te koncert Davida Gilmoura u Areni, onda ne čudi da su turistički djelatnici itekako zadovoljni rujnom. Tradicionalno, najviše nam gostiju dolazi iz Njemačke, gotovo 51,2 tisuće Nijemaca do sada su u ovoj godini ostvarili preko 370 tisuća noćenja, što je tri posto više dolazaka i noćenja nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Već je ove godine istaknuto da turizam osjeća veliki povratak talijanskih gostiju, njih gotovo 32 tisuće posjetilo je Pulu, što je porast od 16 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a ostvarili su 160 tisuća noćenja, ili fantastični porast od 18 posto u odnosu na isto razdoblje u 2014. godini. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter