Pula: Još uvijek neizvjesna veličina gradskog bazena

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

"Mi smo dužni izgraditi javni bazen i već sam u mnogo navrata istaknuo, što se tiče sportsko-rekreativne infrastrukture, da je izgradnja bazena primarna. Gradnju bazena na Valkanama pokušat ćemo ostvariti i apliciranjem prema EU-fondovima. Insistiram da bazen bude maksimalno funkcionalan, ali neću dozvoliti da zbog toga u proračunu uguši sav preostali pulski sport. Želja je da kada bude izgrađen bazen maksimalno iskoristimo, on neće biti u funkciji samo plivačkih sportova već svih građana, pogotovo u poslijepodnevnim satima kada je najveća potražnja za njime", rekao je nedavno gradonačelnik Boris Miletić na naš upit kako napreduje gradnja gradskog bazena.

Prvi skok početkom 2017.

Od tada je održano nekoliko sastanaka predstavnika klubova vodenih sportova s područja grada Pule i okolice, raznih udruga poput one cerebralne paralize Istarske županije i Društva distrofičara Istre te pulske HVIDRA-e, s predstavnicima Grada Pule, na kojima se raspravljalo o prijedlogu terminskog plana izgradnje bazena. Prema takvim predviđanjima, izgradnja bi trebala započeti krajem 2015. godine, a trajala bi nešto više od godinu dana. Obistine li se takva predviđanja, već početkom 2017. godine javnost bi počela koristiti javni bazen. No, treba napomenuti da ništa od toga nije službeno potvrđeno, osim što je gradonačelnik, već više puta, obećao da će se bazen izgraditi tijekom njegova aktualnog mandata koji traje upravo do 2017. godine.

Na naš ponovljeni upit o novostima projekta izgradnje Gradskog bazena iz Odsjeka za informiranje Grada Pule ponavljaju da je izgradnja bazena kapitalni, i prioritetni, sportski projekt koji će se u narednom razdoblju u Puli i realizirati.

"Grad Pula u posljednjih je nekoliko godina izdvojio značajna financijska sredstva za podizanje kvalitete sportske infrastrukture, a samo je u ovoj godini za sport u Puli iz proračuna izdvojeno više od 26 milijuna kuna. Da bi dobili što kvalitetnije prijedloge o samom projektu i prikupili mišljenja struke, dosad je održan niz sastanaka i konzultacija s predstavnicima klubova vodenih sportova koji djeluju na području Pule, a dijalog je i dalje otvoren.", stoji u odgovoru Odsjeka za informiranje.

Razlika u 20 metara

Zemljišna čestica na kojoj je predviđen gradski bazen na Valkanama ukupne je površine 8.420 četvornih metara. Doduše, prije same izgradnje bazena treba odlučiti kakvih će se dimenzija graditi. Mnogi su, prvenstveno sportski klubovi vodenih sportova, za realizaciju 50-metarskog, olimpijskog bazena. Oni racionalniji, među kojima je i dio gradske uprave, su za manji 30-metarski bazen.

- O samim dimenzijama bazena bit će potrebna šira rasprava da bi Gradsko vijeće, kao legitimni predstavnik građana, u konačnici o tome mogao donijeti najbolju odluku. Odluku će trebati bazirati na vrlo egzaktnim brojevima i pritom imati na umu što znači gradnja takvog bazena u investicijskom i financijskom smislu. Neovisno o lokaciji budućeg javnog bazena, najbitnije je da Puljani imaju mogućnost korištenja bazena, kako za rekreaciju, školu plivanja, tako i za sportove na vodi. Budući bazen mora biti multifunkcionalni objekt, financijski isplativ, ekonomičan i energetski učinkovit te bazen koji će zadovoljiti potrebe građana Pule, kako plivačkih klubova, tako i plivača rekreativaca, zaključuju iz gradske uprave. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter