Pula: Još šest "bičikleta" na Autobusnom kolodvoru

Ekonomičan prijevoz bitan je za održivi razvoj, rekao je gradonačelnik Miletić (D. MEMEDOVIĆ)
Ekonomičan prijevoz bitan je za održivi razvoj, rekao je gradonačelnik Miletić (D. MEMEDOVIĆ)

Uspostavom nove, treće po redu lokacije u Puli, nastavlja se širiti projekt javnog gradskog servisa za prijevoz biciklima pod nazivom "Bičikleta". Od danas se popularne gradske 'bičiklete' mogu preuzeti i na pulskom autobusnom kolodvoru, čime se broj gradskih javnih bicikala popeo na 18.

Ušteda u emisiji CO2

Kako je rekao Kristijan Ivančić, direktor pulske tvrtke UTE d.o.o. koja u suradnji s Gradom Pulom, tvrtkom Penta i još nekoliko tvrtki s pulskog područja provodi ovaj projekt, u dvije godine korištenja sustava "Bičikleta" građani Pule i turisti unajmili su gradske bicikle gotovo pet tisuća puta, a prosječna prijeđena duljina po jednom najmu iznosila je 7,2 kilometra čime je postignuta značajna ušteda u emisiji CO2. Korištenje pojedine bicikle po danu iznosi 3,8 puta, prosječno vrijeme trajanja vožnje 1 sat i 15 minuta, a prosječno korištenje bicikle po korisniku iznosi 12 korištenja.

- Svaki grad koji razmišlja o održivom razvoju mora razmišljati i o održivom prometu i potrebno je uspostavljati nove sustave mobilnosti poput ovog. Grad Pula aktivno promiče modernizaciju gradskog prijevoza podizanjem kvalitete usluge prijevoza za sve građane, ali i posjetitelje, te se, u skladu s obavezom gradova i općina da se do 2020. smanji emisija štetnih plinova, sve više okrećemo alternativnim načinima prijevoza, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić prilikom jučerašnjeg predstavljanja nove lokacije električnih bicikala.

Izrada kartice 100 kuna

Inače, sustav usluge urbanog alternativnog prijevoza "Bičikleta" prvi je javni servis za prijevoz biciklima na području Pule, a električni bicikli građanima su, osim na autobusnom kolodvoru, dostupni na već poznatim lokacijama na Giardinima i kod Sljemena na Gradskoj tržnici. Novost u korištenju "bičikleta" je i to što se osim beskontaktnih kartica i jednodnevnog koda može dobiti i sedmodnevni kod za korištenje bicikli. Sustavom električnih bicikli upravljat će komunalno poduzeće Pulaparking, a jednokratnom uplatom od 100 kuna za troškove izrade kartice, što se može napraviti u uredu na Giardinima, svi zainteresirani moći će neograničeno koristiti bicikle tijekom cijele godine.

Ivančić je ovom prigodom istaknuo da su pri kraju i pripremni radovi za postavljanjem četvrte lokacije "bičikleta" i to na Verudeli, gdje bi se bicikle trebale postaviti početkom travnja ove godine. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter