Pula je prvi grad koji je uveo interaktivnu vizualizaciju e-Proračun

(Arhiva)
(Arhiva)

Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo interaktivnu vizualizaciju e-Proračun - suvremeni način približavanja temeljnog dokumenta Grada samim građanima. Predstavljeno je to danas u Zagrebu na Smart Public Sector konferenciji o modernizaciji i inovacijama u javnom sektoru. O brojnim iskustvima i izazovima Pule oko uvođenja moderne tehnologije u svakodnevni rad gradske uprave govorio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Pulski je gradonačelnik brojne okupljene domaće i inozemne stručnjake te nagrađivane voditelje javnih uprava upoznao s e-poslovanjem kojeg pulska gradska uprava aktivno koristi od 2007. godine.

- Od tada do danas učinili smo značajan iskorak u približavanju rada gradske uprave samim građanima. Pored e-poslovanja, uveli smo niz alata i rješenja poput e-konzultacija ili pak e-upisa djece u dječje vrtiće zahvaljujući kojima smo uspjeli povećati transparentnost, produktivnost i otvorenost, a građanima omogućili brže rješavanje njihovih predmeta uz značajne uštede. Nove tehnologije i alate koristimo za što učinkovitije pružanje usluge građanima i to je nešto na čemu ćemo nastaviti predano raditi, kazao je pulski gradonačelnik.

Grad Pula prvi je grad u Hrvatskoj koji je prije godinu dana uveo interaktivnu vizualizaciju e-Proračun, odnosno suvremeni način približavanja temeljnog dokumenta Grada samim građanima. Osim toga, već je u veljači ove godine uvedena nova web aplikacija "Pula na dlanu" koja na jednom mjestu na jednostavan i interaktivan način građanima pruža potpunu sliku o gradu. Nedavno je predstavljena i nova službena web stranica Grada Pule koja je omogućila još veću otvorenost i komunikaciju s građanima.

Konferencija Smart Public Sector okupila je više od 30 govornika i panelista koji su podijelili svoja znanja i vještine o uspješnoj integraciji inovacija u javnom sektoru. Transparentnost i jednostavnost danas su imperativ za poslovanje javnih institucija, a pored Pule o tome su govorili vodeći predstavnici organizacija poput Ministarstva financija Estonije, britanske organizacije Open Knowledge, Odbora za razvoj informacijskog društva Litve, gradova Limericka, Krakova, Karlstada i mnogih drugih. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter