Pula: Jata čvoraka zadaju glavobolje stanarima

U krošnjama ladonje na Giardnima i u Kolodvorskoj obitavaju jata čvoraka (D. ŠTIFANIĆ)
U krošnjama ladonje na Giardnima i u Kolodvorskoj obitavaju jata čvoraka (D. ŠTIFANIĆ)

Već nekoliko dana dio stanara pulske Splitske i Kolodvorske ulice, a u posljednje vrijeme i oni oko Giardina, "ratuju" s jatima ptica, a riječ je, kako saznajemo, o čvorcima. Naime, vrlo brojno jato već nekoliko dana nastanjuje desetak stabala ladonje u Kolodvorskoj te još toliko stabala na Giardinima. Problem je što u večernjim satima započinje njihov glasan žamor, a još veći što je nogostup pun njihovog izmeta. Osim što smrdi kao u kakvom golubarniku, stanari koji tuda svakodnevno prolaze strahuju da bi na potplatima cipela u kuću mogli unijeti i kakvu zarazu.

- Čvorci su ptice poznate po tome što žive u brojnim kolonijama, a i po svojim igrama ili takozvanim plesovima u zraku. Već tradicionalno obitavaju u pulskim ladonjama i mislim da ih doista ne bi trebalo dirati, niti na bilo koji način tjerati. One jesu brojne, cijela populacija putuje i spava zajedno, tako da to ponekad dovodi do rečenih problema te zbog izmeta "stradavaju" parkirani automobili. No, te će ptice vrlo brzo nastaviti svoj put i onda prestaje i svaki problem, kaže nam Nediljko Landeka iz Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Dodaje kako postoje uređaji koji oponašaju zvukove predatora kakve, primjerice, koriste aerodromi ili pak topovi za zaplašivanje koji ih rastjeruju, ali Landeka doista ne vidi razlog za posezanjem za tako drastičnim mjerama. Dodaje tek da bi komunalno poduzeće privremeno tu javnu površinu trebalo češće prati i problema ne bi bilo. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter