Pula i Rovinj u kampanji zamjene azbestnih krovova

Zamjena azbestnih krovova i fasada doprinos je očuvanju zdravlja (M. MIJOŠEK)
Zamjena azbestnih krovova i fasada doprinos je očuvanju zdravlja (M. MIJOŠEK)

Gradovi Rovinj i Pula pridružuju se kampanji zamjene azbestnih krovova koju već dulje vrijeme diljem hrvatskih županija provodi krčka udruga "Moj otok". Prema riječima predsjednika udruge Nenada Maljkovića Guvnića, riječ je o najbrže rastućoj ekološkoj akciji na ovim prostorima kojoj je glavni cilj upozoriti na štetnost azbesta kao izvora malignih oboljenja te potaknuti lokalne zajednice da se što više na svojim prostorima uključe u kampanju zamjene azbestnih krovova.

Akcija "Rovinj bez azbesta" počinje u ponedjeljak, 16. lipnja, kada će se, pod pokroviteljstvom Grada Rovinja i Komunalnog servisa, u Pučkom otvorenom učilištu od 18 sati predstaviti projekt zamjene azbestnih krovova i fasada. Tijekom srpnja, još se ne zna točan termin, akcija pod nazivom "Pula bez azbesta" održat će se i u Puli, pod pokroviteljstvom Grada Pule i Herculanee, a u nju će se, kako je najavljeno, uključiti i Barban, Ližnjan, Marčana i Fažana.

Iz udruge "Moj otok" pojašnjavaju da su ovom kampanjom prošli gotovo sve gradove u Hrvatskoj, ali i velik broj otoka, dodajući da će se nakon Pule i Rovinja uključiti i ostali gradovi u Istri. Ističu da tijekom akcija građanima planiraju predstaviti konkretne aktivnosti koje su nužne za uklanjanje azbestnih krovova, a odluče li se pak na njihovu zamjenu, udruga im pomaže u svim daljnjim koracima.

- Zamjenom azbestnih krovova i fasada u cijeloj Hrvatskoj pridonosimo očuvanju zdravlja, uklanjamo izvor malignih oboljenja, ali stvaramo i ljepši ugođaj, a Hrvatsku pretvaramo u poželjniju turističku destinaciju, zaključio je Nenad Maljković Guvnić. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter