Pula: Energetska obnova zgrada sve traženija

Energetska obnova zgrade u Osječkoj ulici je pri kraju
Energetska obnova zgrade u Osječkoj ulici je pri kraju

Upravo je u tijeku odabir zgrada koje su upravitelji aplicirali na posljednji natječaj za energetsku obnovu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja posredstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno za sredstva iz strukturnih fondova Europske unije otvoren lani, a zatvoren početkom ove godine. Novost je što se, unatoč kompliciranijim i detaljnijim pravilima, nudi subvencija, ne više do 40, već čak do 60 posto opravdanih troškova uz minimalnu uštedu od 50 posto. Upravo je na taj natječaj i pulski upravitelj Stambeni inženjering d.o.o. aplicirao još 11 ulaza u sedam arhitektonskih cjelina, odnosno zgrada, te će već u svibnju biti poznato hoće li nastaviti uspješan niz obnove pulskih fasada i krovova. 

U konkurenciji sedam zgrada

 - Prvi krug smo prošli, a u svibnju ćemo dobiti i konačni rezultat. Potom slijedi 45 dana u kojima Fond ugovara radove, a mi imamo obvezu provesti javnu nabavu za izvođača radova kod objekata kod kojih vrijednost investicije prelazi milijun kuna, dok za manje vrijednosti možemo odraditi i pozivni natječaj, ali po pravilima javne nabave. Po odrađenoj javnoj nabavi rok za izvođenje posla je 18 mjeseci, kaže nam direktor Stambenog inženjeringa  Klaudio Ferlin i pojašnjava da su kandidirane zgrade na adresama Kochova 6 i 8 te 15, potom Horvata Kiša 2 i 4, Rimske centurijacije 22, Karlovačka 31, Dinka Vitezića 50 i 52, Olge Ban 15 i Schiavuzzijev prilaz 51.

Ističe da je za popunjavanje vrlo opsežne dokumentacije korišten vlastiti kadar. No, vlastiti potencijal već je i ranije dolazio do punog izražaja i nikad nije podbacio jer su dosad, kako nam potvrđuje i direktor Ferlin, uspješno obnovili sve kandidirane zgrade. U Puli, naime, upravljaju s više stotina zgrada, a na natječajima Fonda sudjeluju od samih početaka 2013. godine i sudjelovali su u svima i to za energetski pregled i certificiranje, izradu projektne dokumentacije te za energetsku obnovu.

- Uspješno smo, dakle prijavili više od 60 zgrada u Puli i ostvarili tih 40 posto subvencija za certificiranje, odnosno energetske preglede i do 35 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju. 

Svaka je subvencija dobrodošla

Kvalitetu u obnovi, ali i ugodniji život u izoliranijim zgradama i novom stolarijom uz uštedu potrošnje energenata za grijanje i hlađenje, prepoznali su i drugi suvlasnici koji polako sami dolaze i traže obnovu svojih zgrada. Razlog više je, ne samo subvencija sada iz sredstava EU-a, već i to što je Stambeni inženjering, putem poslovne banke, uspio aplicirati i na sredstva Europske banke za obnovu i razvoj i to za nekoliko tisuća pa do 13-tak tisuća eura, a ta su sredstva namijenjena za smanjenje glavnice kredita.

- Svaka je subvencija i više nego dobrodošla, a moramo spomenuti da je i Grad Pula putem programa Dolcevita dok je taj natječaj bio raspisan i van zaštićene kulturno povijesne cjeline, isplatio prijavljenim zgradama iznose od nešto više od pedeset tisuća kuna, naglasio je direktor Ferlin.

- Na zadnjem natječaju za nacionalna sredstva Fonda objavljenom početkom 2016. iz Pule je prošla jedino naša zgrada u Osječkoj 14 koja se upravo obnavlja i radovi su pri samom kraju. Gotova je fasada, a još je ostao dio krova i vjerujem da će se idućeg tjedna skela skinuti. Izvođač je tvrtka Chianti d.o.o. iz Pule, koji izvodi fasadni sustav s kvalitetnim materijalima tvrtke Murexin sa čijom smo kvalitetom materijala, ali i suradnjom njihove stručne službe vrlo zadovoljni s obzirom na njihov angažman. Naime, oni su uz izvođača i prije samog početka radova kada ispituju čvrstoću podloge pročelja, ali i prate izvedbu sustava u tijeku izvođenja radova, naglasio je na kraju Ferlin. (S. Z. T.)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter