Pula: Ekonomska škola uključila 5 pomoćnika u nastavi

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

"Bez Gorana koji mi u svemu pomaže bio bih jako tužan. On mi je pri ruci kada god nešto zatrebam. Pomaže mi u svemu, u pisanju, rješavanju zadataka, lektiri, zajedno vježbamo zadatke. Uvijek mi je na raspolaganju i sve mi objasni", ispričao nam je 15-godišnji V. J., učenik srednje Ekonomske škole u Puli koji zbog cerebralne paralize svakodnevno treba pomoć asistenta u nastavi. Osim što sjede zajedno u klupi, on i Goran Percan postali su i prijatelji.

- On mi je najbolji frend i volio bih kada bi uz mene bio dok ne završim školu. Puno mi je lakše pratiti nastavu jer kada god treba on je uvijek tu. Lakše mi je pratiti nastavu i zadatke, kazao nam je učenik s kojim smo razgovarali.

Njegov asistent Goran po zanimanju je prvostupnik financija i ovaj je "posao" dobio putem mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje "Mladi za mlade". Mjesečno dobije oko 3.500 kuna bruto, no što će biti iduće godine i hoće li njegov učenik kojem sada pomaže imati asistenta, još je neizvjesno.

Po riječima ravnatelja Ekonomske škole Petka Radulovića, škola je ove godine pokrila sve potrebe i svi učenici s teškoćama dobili su svoje asistente što putem mjera HZZZ-a, što putem projekta koji je na Europski socijalni fond kandidirala Istarska županija.

- Nama je to izuzetno važno jer to je jedan od preduvjeta da se učenici na pravilan način integriraju i prate nastavu po redovnom programu. Asistent pomaže učeniku, ali i čitavom razredu na način da ostala djece što bolje prihvate učenika koji ima određenih problema. Bilo bi dobro kada bi se angažiranje asistenata sustavno riješilo, a ne da svake godine moramo čekati natječaje ili fondove putem kojih se ti ljudi mogu uključiti u nastavu. Mi znamo kolike su nam potrebe i poželjno bi bilo kada bi već sada znali da ćemo zadržati isti broj asistenata koji će učenike pratiti tijekom cijelog školovanja. Ta se djeca vežu uz njih i sve to utječe na njihovo školovanje i rezultate koje ostvaruju, kazao je ravnatelj. (D.BAŠIĆ PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter