Pula: Do kraja tjedna pješačka zona na rivi

Središnji dio rive postaje pješačka zona (D. MEMEDOVIĆ)
Središnji dio rive postaje pješačka zona (D. MEMEDOVIĆ)

Gradonačelnik Boris Miletić krajem prošlog mjeseca usvojio je najavljenu odluku o uvođenju nove organizacije prometa u dijelu rive. Prema takvoj odluci obalni dio rive (kamene ploče) od brodogradilišta Uljanik do raskrižja s Ulicom Sv. Ivana (semafor) postaje pješačka zona, dok se od raskrižja prema zgradi Lučke kapetanije dozvoljava parkiranje koje se stavlja pod zonu kod nekadašnjeg fast fooda, odnosno platoa na križanju rive s Ulicom 119. brigade.

Time potez od industrijskog kolosijeka do obalnog zida postaje pješačka zona, a danas je započelo postavljanje nove prometne signalizacije, te obilježavanje parkirnih mjesta na spomenutom dijelu gdje će iznova biti dozvoljeno parkiranje pod naplatom.

- Pula parking je počeo s postavljanjem signalizacije i čim se rješenje implementira odluka će stupiti na snagu. Vjerujemo da će to biti u cijelosti odrađeno do kraja ovog tjedna, kaže pročelnik Damir Prhat.

U pješačkoj zoni parkiranje neće biti dozvoljeno, a samim time što će potez biti pješačka zona nepropisno parkirana vozila moći će odvoziti vozilo pauka, što do sada nije bio slučaj. Na središnjem potezu rive parkiranje će biti dozvoljeno samo vozilima za transport ribe, i to samo u vrijeme ukrcaja/iskrcaja, u vremenskom razdoblju od 6 do 10 sati svakog dana.

Gledajući postojeće stanje, na rivi se, pogotovo od vraćanja dvosmjernog prometa, ne poštuje zabrana parkiranja. Svakodnevno deseci vozila unatoč znakovima zabrane parkiranja okupiraju rivu. Na jedno-dva vozila pulskih registracijskih oznaka dođe deset vozila stranih registracija. Novom odlukom o pješačkoj zoni najavljuje se prekid takve prakse.

- Ovom odlukom vraćamo parkiranje na rivu u dijelu ispred zgrade Lučke kapetanije, dok ostali dio rive postaje pješačka zona. Čim se implementira rješenje pješačke zone u središnjem dijelu rive nepropisna parkiranja više se neće tolerirati, u pješačkoj zoni može djelovati pauk što dosad nije bio slučaj i samim time sasvim sigurno neće se dozvoliti nepropisno parkiranje, zaključuje pročelnik. (Goran ROJNIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter