Pula: Danas zip-line, sutra meditacija u Šijani

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna kretanja koji se održava do kraja tjedna danas će se na Tržnici besplatno mjeriti krvni tlak i šećer u krvi. Riječ je o aktivnostima koje je omogućila udruga dijabetičara Istarske županije i Medicinska škola Pula u suradnji s Gradom Pula. Od 10 do 17 sati na Verudeli će se moći isprobati besplatna vožnja "Zip line" preko kanjona koju organizira Speleološka udruga Pula.

U 10 sati ujutro u Šijani će se održati Utrka građana za odrasle i djecu kroz Šijansku šumu. Svi natjecateljski raspoloženi građani i ostali posjetitelji mogu isprobati svoju fizičku kondiciju na utrci koja je organizirana u suradnji s udrugama RSD Uljanik i Adrenalina. Djeca će trčati

krug oko centralne poljane u dužini 500 metara, a odrasli stazu od oko 5 kilometara.

Sutra će se od 8.30 do 9.30 sati u Šijanskoj šumi održati Joga u svakodnevnom životu. Udruga Joga u svakodnevnom životu vodit će joga vježbe svim zainteresiranim građanima. Dovoljno je ponijeti prostirku i ugodnu odjeću. Od 9.30 do 10 na istom mjestu održat će se i Globalna meditacija za svjetski mir.

Povod je obilježavanje Svjetskog dana mira 21. rujna kojem će se pridružiti zajedničkoj globalnoj meditaciji za mir "Pošaljimo val mira planetom!". Kako se kaže u obrazloženju, eksperimentima obavljenim u mnogim gradovima, dokazano je da meditacija pozitivno utječe na smanjenje stope kriminala i nasilja. Trenutačno kritično stanje na Zemlji poziva nas na djelovanje – djelovanje na globalnoj razini. Prošle godine u zajedničkoj meditaciji sudjelovalo je više od 240 gradova.

Aikido klub Pula organizirat će besplatni ogledni sat za djecu i odrasle o Aikidu (umjetnosti opasnosti) uči kako ostvariti sklad sa samim sobom i s okolinom. Kao način života podrazumijeva konstantan i aktivan rad na očuvanju prirode, te poštivanje ljudi i svih drugih živih bića. Na oglednom aikido satu uz pomoć stručnog vodstva zainteresirani će naučiti specijalne tehnike kako od neprijatelja napraviti prijatelja.

U nedjelju u 10 sati na Lungomareu održat će se i pješačenje te vježbane u prirodi. I ove godine nastavlja se suradnja s udrugom KRUPP koja organizira pješačenje stazom Lungomare. Polazak je u Ulici Veruda ispod Doma umirovljenika "Alfredo Štiglić". (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter