Pula će ostvariti 1,8 milijuna noćenja

Cilj je dogodine stići dva milijuna noćenja (D. MEMEDOVIĆ)
Cilj je dogodine stići dva milijuna noćenja (D. MEMEDOVIĆ)

U devet mjeseci 2016. godine, u usporedbi s devet mjeseci 2015. godine, u Puli je ostvareno deset posto noćenja više. U Istri je u tom periodu ostvareno šest posto noćenja više što ukazuje da je "pulski plus" i dalje dobar rezultat, rečeno je u srijedu na 7. sjednici Skupštine Turističke zajednice Grada Pule koja je održana u hotelu Park Plaza Histria.

Još jedna rekordna godina

Kako je navela direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, TZ Pule planira u 2017. godini ostvariti noćenja na razini 2016. godine pošto je daljnja povećanja teško očekivati.

- Do 30. rujna ostvareno je 1.721.995 noćenja te se procjenjuje da ćemo do kraja godine ostvariti milijun i 800 tisuća noćenja, navela je Cinkopan Korotaj i dodala kako se može reći da je godina iza nas bila rekordna za ostvarenje noćenja u gradu Puli.

U 11 mjeseci ostvareno je, dodala je, ukupno 1.786.993 noćenja i 348.714 dolazaka. Najveće povećanje zabilježili su hosteli i privatni smještaj.

U skladu s dobrim rezultatima rasli su i prihodi, navela je direktorica TZ-a, pa su ukupni prihodi veći za 16 posto od planiranih. Kako je pojasnila, za deset posto porasli su prihodi od boravišne pristojbe i turističke članarine, ali prihodi su najviše rasli iz razloga dobivenih sredstava od Hrvatske turističke zajednice za manifestacije i od Turističke zajednice Istre. Tim su povećanjem prihodi iz proračuna Grada Pule, TZ Istre i HTZ-a porasla za čak 200 posto.

Dobri programi i dogodine

Sukladno većim prihodima povećali su se i rashodi zbog čega je i donesen prijedlog rebalansa financijskog plana za 2016. godinu i promjenu aktivnosti koji je jučer jednoglasno prihvaćen. Navodeći da su neke manifestacije puno više financirali, Cinkopan Korotaj je navela da će se većina manifestacija i turističkih proizvoda, od Dana antike, Visualie, ljetnih koncerata i zabava, financirati i iduće godine, dok će se TZ Pule više uključiti u organiziranje Adventa u Puli, a kao uspješne proizvode istaknula je primjerice Pulski karneval i Art zonu Kandler.

- Kroz godinu pojave se nove manifestacije za koje se procijeni da je njihovo održavanje korisno za grad i turizam te se stoga sredstva i planiraju u rebalansu više od plana da bi se time omogućio bogatiji program u gradu, zaključila je Cinkopan Korotaj.

Predsjednik Skupštine turističke zajednice Pula Boris Miletić iskoristio je prigodu da čestita svim turističkim djelatnicima na još jednoj rekordnoj sezoni, posebice što se rekordi nižu već godinama, te se zahvalio sugrađanima na strpljenju što ljeti trpe gužve. Također je pohvalio pulsku Turističku zajednicu i njezine djelatnike i djelatnice na kvalitetnom obavljenom poslu poželjevši im da iduće godine ipak obore još jedan rekord i dostignu brojku od dva milijuna noćenja.

Iz Velike Britanije 33 posto više gostiju

U prvih šest mjeseci, od stranih gostiju najviše noćenja, 68.091, ostvarili su Nijemci (što je smanjenje za 11 posto), a slijede ih s 35.883 noćenja gosti iz Austrije (povećanje za jedan posto). Slovenci su ostvarili 26.652 noćenja, gosti iz Italije 23.732 noćenja, dok su gosti iz Velike Britanije s 25.236 noćenja ostvarili povećanje za čak 33 posto. Domaći gosti ostvarili su 36.635 noćenja što je ipak za deset posto manje nego lani. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter