Pula Boat Fair kao pokretač gospodarskog razvoja

Prošlogodišnji sajam bio je uspješan (M. ANGELINI)
Prošlogodišnji sajam bio je uspješan (M. ANGELINI)

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula te izvršnog organizatora sajma Motortech Consalting u ime Strukovne grupe proizvođača brodske opreme, od 14. do 17. listopada u marini Veruda održat će se 6. Međunarodni sajam brodske opreme Pula Boat Fair.

Najavljeno je to na konferenciji za novinare u srijedu kada je predstavljen program sajma te partneri i pokrovitelji. Kako je istaknuto, radi se o jedinstvenoj nautičkoj manifestaciji u regiji fokusiranoj na proizvođače, a s ciljem predstavljanja brodske opreme.

Upravo je to i tajna uspjeha pulskog sajma budući da sajam raste iz godine u godinu, a pokazuje to statistika kako izlagača, tako i posjetitelja. Na sajmu brodograditelji, inženjeri, dizajneri, te sadašnji i potencijalni vlasnici brodova, imaju priliku pregledati najbolje nautičke proizvode i usluge na tržištu.

- Radi se o vrlo vrijednom projektu, potencijalu za razvoj gospodarstva, i idealan je primjer podizanja kvalitete i razvoja poduzetništva. Donio je veliku korist, posebno poduzetnicima i sada je to temelj i ponuda za suradnju u razvoju gospodarstva, kazala je među ostalim predsjednica HKG - ŽK Pula Vesna Jaklin Majetić, istaknuvši dobru suradnju i potporu partnera i pokrovitelja sajma. Jedan od njih je Istarska županija. V. d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo IŽ Lorena Brgić istaknula je da Pula, kao grad na moru, putem sajma može osnažiti svoje gospodarstvo stoga i pomažu razvoj, a podsjetila je i na aktualne kreditne linije za poduzetnike te pozvala se zainteresirane da se obrate.

Još jedan od pokrovitelja koji prate sajam od njegovih početaka je i Grad Pula. Pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Grada Pule Vesna Sajić također je istakla važnost održavanja sajma kao doprinosa u jačanju gospodarstva i razvoju poduzetništva na ovom području. I ona je pozvala sve zainteresirane za gradsku liniji "Potpore Pula 2015."

Izvršni organizator sajma Livio Bolković kazao je pak, da je ovo prvi sajam od proteklih pet koji se održava u vrijeme kada je Hrvatska konačno izašla iz recesije te da se zbog toga već osjeća optimizam, posebno u toj branši.

- Ove godine koncept sajma je najbliži onom što smo zamislili na početku organiziranja sajma, a to je da je fokus na proizvođačima brodske opreme, rekao je Bolković, kazavši da će tako na sajmu biti puno izlagača te će se predstaviti niz inovativnih proizvoda, poput hibridnog motora pulske tvrtke.

Na sajmu se naime, posebna pažnja posvećuje tehničkim i tehnološkim inovacijama, premijerama novih proizvoda, stručnim predavanjima te prezentacijama tvrtki. Da je sajam puno više od izlagačkog dijela, da se radi o čitavoj industriji istaknuo je Denis Hrelja, kazavši da se radi i o poslovnom sajmu po čemu se Pula Boat Fair i razlikuje od ostalih sličnih sajmova, istaknuvši važnost održavanja međunarodnih poslovnih susreta koji se održavaju u sklopu Europske poslovne mreže, a na koje će ove godine doći predstavnici iz čak osam zemalja.

Poslovni susreti, naime, predstavljaju jedinstvenu mogućnost povezivanja tvrtki iz različitih zemalja koje djeluju u istom sektoru, s ciljem predstavljanja i otkrivanja novih proizvoda i usluga, istraživanje novih poslovnih mogućnosti kako bi pronašli nove potencijalne klijente i dobavljače te partnera za zajedničko ulaganje ili inovacijske projekte.

Svečano otvorenje sajma predviđeno je u srijedu 14. listopada u 12 sati, a istoga dana na sajmu će se održati zanimljivi okrugli stol na temu "Perspektiva hrvatske brodogradnje". Drugog dana sajma, u četvrtak, 15. listopada na programu su međunarodni poslovni susreti, a dan kasnije održat će se niz stručnih predavanja, posebno interesantnih gospodarskim subjektima.

Uvodnu prezentaciju održat će dekan Politehnike Davor Mišković, a o "Brodskoj električnoj propulziji" govorit će Branimir Ružojčić. Nadalje, održat će se predavanje Radovana Jokića "Izvori energije na brodu", a u poslijepodnevnim satima, od 15 do 15.30 sati, održat će se prezentacija tvrtke Andromake "Sailing adventure&Buisness strategy".

Zadnjeg dana sajma, u subotu 17. listopada, od 10 do 15 sati održat će se međunarodna jedriličarska regata "Zlatna ribica 2015" - klasa optimist i laser. Od 16.30 sati slijedi proglašenje pobjednika regate te dodjela nagrada autorima najuspješnijih fotografija na natječaju "Riblje oko PBF". Pokrovitelji sajma su Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednica Grada Pule te Uljanik Grupa. Partneri su pulska podružnica Jadranskog osiguranja, JU Nacionalni park Brijuni, Metronet telekomunikacije Zagreb, S. M. Internet tehnologije Medulin, Tehnomont Pula, predstavništvo u Hrvatskoj UNTEL, Metris Centar za istraživanje materijala IŽ, UTE Pula te zajednica tehničke kulture Pula. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter