Pula: Baci drogu u koš i igraj nogomet


U mjesecu borbe protiv ovisnosti koji se u Hrvatskoj obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, i Grad Pula uključio se s mnoštvom aktivnosti. Najavljujući događanja, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci je istaknula da se sve aktivnosti provode s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, posebice droga.

Sport i zabava, ne droga

- Planiranim aktivnostima nastoji se potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice. U aktivnosti obilježavanja u našem je gradu uključen velik broj sudionika među kojima je stvorena pozitivna sinergija kojom se želi doprinijeti da se mladi ne bave drogom, već sportom ili zabavom. Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule je u suradnji s članovima Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule, kojeg čine učenici sedmih i osmih razreda, izradilo i informativnu brošuru "Neka droga NE bude tvoj izbor" koja će ovih dana biti podijeljena učenicima sedmih razreda pulskih osnovnih škola. Uz poučne i pozitivne poruke, brošura sadrži i informacije gdje se i kako moguće obratiti za pomoć. S istom su porukom tiskani obični te jumbo plakati koji su distribuirani po gradu, navela je Puh Belci te najavila i dvije sportsko-značajne manifestacije.

Dvije sportske manifestacije

U utorak, 2. prosinca će se na Portarati od 11 do 13 sati održati turnir u slobodnom bacanju "Baci drogu u koš". Tamo će biti smješten infopunkt sa svim programima i informacijama vezanim za prevenciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika na području grada. Aktivnost je rezultat suradnje Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, kampanje Istarske županije Biježi - Via, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije - Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, MUP Policijska postaja Pula - Odjel za prevenciju, UZPIRO-CRO Pula, Udruga Institut Pula. Osnovna poruka koju spomenutim akcijama želimo poslati je kako je zabava moguća i bez droge, naglasila je Puh Belci.

Diego Bosusco Ptica, koordinator kampanje Bježi-Via Istarske županije koja se provodi već 11 godina, rekao je da su na košarkaški turnir pozvani učenici sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola, koji su i ciljana skupina ove kampanje.

- Odaziv je odličan, stoga ćemo se sigurno dobro zabaviti, bacati drogu u koš, imat ćemo neke goste te nagrade. Pozvali smo udruge i sportske klubove, a predviđen je i revijalni dio turnira s poznatim ličnostima. Za dobru zabavu pobrinut će se breakeri iz AB Originala i hiphop grupe Via Luče. Pozivamo i roditelje da dođu, zabave se s nama, i tako svi zajedno obilježimo Mjesec borbe protiv ovisnosti, rekao je Bosusco.

Prijavljeno je po dvadeset predstavnika iz svake škole, pa je predviđeno sudjelovanje oko 170 učenika. Uz predstavnike sportskih klubova i udruga koje se mogu prijaviti na dan turnira, moći će se uključiti i slučajni prolaznici.

Tradicionalni nogometni turnir pod nazivom "Život bez droge je prva liga" druga je najavljena akcija koja će se u sportskoj dvorani OŠ Veli Vrh održati u petak, 12. prosinca, s početkom u 12 sati. Organizatori su također Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule, Kampanja Istarske županije Biježi/Via, MUP Pula, a uz medijske djelatnike, predstavnike Grada Pule i policije, ove su se godine za igru prijavili i predstavnici pulskih osnovnih škola. (S.R.SINKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter