Pula: 1. srpnja probni let hidroaviona u zaljevu?

Hiroavion u pulskoj luci na dan ulaska u EU?
Hiroavion u pulskoj luci na dan ulaska u EU?

Na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja, u pulsku luku trebao bi sletjeti, i iz nje poletjeti, hidroavion. To, međutim, ne znači da će se u Puli konačno uspostaviti veza hidroavionom sa susjedskim odredištima kroz dugo spominjani projekt Adri-Seaplanes.

Riječ je o projektu koji bi financirala Europska unija vrijednom 2,3 milijuna eura, od čega bi Puli pripalo 213 tisuća eura. Probni let 1. srpnja inicira vodeći partner projekta, regionalna uprava Puglie i lučka uprava Brindisija, a hidroavioni bi povezivali Italiju, Grčku, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku unutar sat vremena leta. Uzletno-sletna staza za hidroavione koji bi stizali do Pule nalazila bi se na području akvatorija kod Vargarole, odakle bi avioni plovili do uvale Vela Draga, odnosno na potezu uz Ulicu 119. brigade i Mandrača.

- Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći da će se 1. srpnja realizirati testni let, ali jako je velika vjerojatnost da će na dan kada ulazimo u Europsku uniju hidroavion sletjeti u Pulski zaljev. Talijanski partner zatražio je dozvolu Agencije za civilno zrakoplovstvo i žele testnim letom vidjeti bi li takva veza funkcionirala. Ukoliko naši partneri dobiju dozvolu, u Pulu će sletjeti hidroavion, dakle, sve ovisi o državnoj administraciji, rekao nam je Florijan Veneruzzo, voditelj komercijalnih poslova pulske Lučke uprave. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter