Pula - grad bez cvijeća

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

"Početak je srpnja, a u gradu nema posađene niti jedne ljetnice. Pitanje je zašto, jer nikad nije bilo tako.", upitao se jučer jedan naš čitatelj uz riječi kako je neugodno iznenađen što cvijeća nema niti na uobičajenim punktovima poput one kod MUP-a ili u parku kod porezne.

Ljetnica ni za lijek

I doista, u jučerašnjem điru gradom potvrdile su se priče naših čitatelja, u parku nasuprot porezne iskopana zemlja bez ijednog cvijeta. U parku na rivi, oko biste Jurja Dobrile, praznina. Tko zna možda nije zaslužio cvijeće?! Na raskrižju kod MUP-a nešto drugačija situacija - cvijeća doista nema, no nekoliko lavandi i oblutaka pokušavaju dati do znanja da se prostor ipak hortikulturalno promislilo. No, ne do kraja jer i tu, budimo iskreni, nedostaje pokoji cvjetić, eksplozija boja, mirisa, oblika. Svega toga nedostaje našem centu grada.

Ništa bolja situacija nije niti kod Arene, glavne pulske spomeničke atrakcije. Zelena površina odavno je spaljena, cvijeća nema ni za lijek, a sva ona "stabla prijateljstva" sađena iz godine u godinu - osušena ili počupana.

Spaljene površine oko Arene

A ne tako daleko, primjerice u Vodnjanu, jedan kružni tok ljepši od drugoga. Rovinj i, Poreč pravi su biseri uređenja, svaka je stazica uz nogostup zelena i prepuna šarenog cvijeća. Što to Bumbari, Rovinježi i Porečani mogu, a mi ne?! Ne znam, ali se nadam da će barem dogodine i nama "dogoditi" ulaganje u navodnjavanje i hortikulturu glavnog ulaza ali i samog centra kako bi grad bio na ponos i nama i turistima. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter