Psiholozi o kockarima, neplodnosti, majčinstvu…


Danas počinje jubilarni 10. Tjedan psihologije u Hrvatskoj, koji i ove godine donosi niz predavanja, radionica, savjetovanja i drugih zanimljivih događaja koje su sugrađanima pripremili istarski psiholozi u više gradova u Istri, od Umaga do Labina, i to za različite društvene skupine i sve uzraste. Cilj je Tjedna psihologije pokazati svu širinu struke i njezine primjene u zajednici te kroz rad sa zdravim pojedincima i skupinama.

Radionice art terapije

U Puli obilježavanje Tjedna psihologije počinje današnjim predstavljanjem priručnika za pomoć kockarima i njihovim obiteljima "Igre na nesreću" autora Pina Tuftana, psihologa iz Rijeke. Uz autora, knjigu predstavlja pulska psihologinja Marlena Plavšić i to od 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Sutra se u Gradskoj knjižnici od 17 do 19 sati održava radionica art terapije za odrasle "Ispod površine - osvještavanje i izražavanje emocija unutrašnjeg bića" koju vodi Ana Božac, psihologinja i art psihoterapeutkinja, a zbog ograničenog broja polaznika na 12 osoba, obavezna je prijava na [email protected]. Ista psihologinja će radionicu art terapije za majke male djece održati idućeg ponedjeljka, 27. veljače, u Dječjoj knjižnici u nekadašnjem Pionirskom domu od 17 do 19 sati. Radionica je naslovljena "Majčinstvo - nošenje sa stresom majčinstva, trauma poroda, izgubljeni identitet, nove uloge", a broj polaznika je ograničen na osam osoba pa su također obavezne prijave na [email protected].

Rad sa zdravima

U četvrtak u 18 sati u Domu zdravlja počinje javno predavanje "Psihološka podrška parovima i pojedincima koji se nose s izazovima neplodnosti", a predavačica je Ivana Mihaljica Baljak, prof. psihologije, certificirana geštalt psihoterapeutkinja i play terapeutkinja u edukaciji. Od ponedjeljka do petka održavat će i individualne psihoterapijske seanse i savjetovanja za one koji se teško nose s problemom neplodnosti, uz obvezne rezervacije termina na broj mobitela 091-542-5754.

Konferencija za gospodarstvenike u Učilištu Uljanik

Idućeg ponedjeljka, 27. veljače, u Učilištu Uljanik od 10 do 14 sati održava se tradicionalna konferencija za gospodarstvenike. Sudjelovanje je besplatno, a prijave se primaju do četvrtka, 23. veljače, na [email protected]. Moderator konferencije je Cvjetko Vretenar, Ani Cvjetović održat će predavanje "Novi pogled - stres kao izazov", Irena Brajković i Marina Župan govorit će o darovitosti u poduzetništvu, a Nina Milevoj Bilić i Hrvoje Gligora svoje su izlaganje naslovili "Zašto nam je bitno zadovoljstvo na poslu (i zadovoljstvo šefovima)?". U drugom dijelu konferencije, u 11.30 sati, slijedi interaktivno predavanje Dunje Stepčić o tehnikama nošenja s ljutnjom, Vanja Prvulović govori o vođenju Milenijevaca ili Milenijevcima kao vođama, a Kristina Pauro o upravljanju vremenom.

Bogat program na Labinštini

Bogat program na Labinštini sutra u sjedištu Crvenog križa u 17 sati otvara klinička psihologinja Marina Njegovan iz Opatije javnim predavanjem o stresu i zdravlju srca. U srijedu od 17 sati u Crvenom križu održava se radionica "Snaga kvalitetnih odnosa - temelj sretnog života" koju vodi Mirjana Dobrić, a u vrtiću "P. Verbanac" na Katurama radionicu "Moj put do sretnog roditelja djeteta s posebnim potrebama" vode Anna Goreta Giannini i Lorena Černjul.

Psihološko savjetovalište

Sutra i u četvrtak od 16 do 19 sati u OŠ V. Nazora u Potpićnu organizirano je savjetovanje s Dubravkom Ujčić Lukšić, za sve koji trebaju podršku, pažnju i osnaženje, uz obveznu najavu na [email protected] ili 098/1634-585.

U Pazinu u Gimnaziji i strukovnoj školi J. Dobrile danas u 14.30 sati počinje neformalno druženje istarskih psihologa sa srednjoškolcima. "Psiho samanj" u četvrtak u Spomen domu od 17 do 19 sati donosi niz radionica i prezentacija: Nevija Srdoč govorit će o pozitivnoj psihologiji, Ljiljana Matošević Levak o umirovljenicima, Gordana Trošt-Lanča o stresu, Vesna Rusijan o psihologiji, medijima i etici, Nikoleta Zubić o cyberbullyingu, Valentina Rabar o učenju-nemučenju, Neva Ljuština o odnosu majke i kćeri, a Jasna Sloković o zaljubljenosti, ljubavi i braku.

U porečkom Zdravom gradu danas u 10 sati počinje radionica Adriana Štarka za srednjoškolce "Zdrave i nezdrave partnerske veze mladih", u četvrtak od 18.30 sati je radionica "Emocionalno i svjesno jedenje" Tine Benčić, a idućeg utorka, 28. veljače, od 18 sati radionicu "Sretni i nesretni ljudi - biramo ili nam se događa" vodi Nataša Basanić Čuš.

Komunikacijske vještine

U porečkom Centru za mlade srednjoškolce će komunikacijskim vještinama u utorak podučavati Goran Poropat. Srednjoškolcima su namijenjene i radionice "Ono si što misliš o sebi!" voditeljica Antonije Mijatović i Sandre Antolović te "Strategije suočavanja u problemskim situacijama" voditeljice Petre Brnić, koja vodi i radionice za predškolske odgajatelje. U Umagu su organizirana predavanja za djelatnike Doma zdravlja i Doma za starije i nemoćne "A. Gamboc". (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter