Prvi puta zasvijetlila svjetla na pulskom rotoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jučer je probno upaljena vizualna atrakcija kružnog toka, a koja je zaista jedinstvena u Hrvatskoj i šire. Uz hortikulturno uređenje oko rotora i predstojeće ozelenjivanje ulaza u grad, Pula će svim svojim sugrađanima i gostima biti predstavljena u najljepšem izdanju.

Autori projekta Dean Skira, dizajner svjetla, i arhitekti Dino Krizmanić i Leonid Zuban, zbog veličine rotora od 15.000 kvadrata, projektom su istakli značaj čitavog prstena rotora uzduž kojeg je nasip do tri metra visine, a na kojem su montirani čelični, bijeli štapovi duljine od 4 do 6 metara. Čak 340 takvih štapova, od kojih je svaki drugačije dužine, nagnuti su pod različitim kutevima, a u sebi imaju integrirane štrcaljke za vodenu maglicu koji ispunjavaju prostor između štapova i nasipa uz prometnicu.

Rasvjetni sustav, koji je kompjuterski kontroliran i programiran, predviđa osvjetljenje vodene maglice, štapova i zelene površine nasipa. Svjetlo može biti čisto, bijelo ili u boji, različitog intenziteta. Čitava instalacija zamišljena je kao dinamičan sustav u kojem dolazi do interakcije prirodnih elemenata vode, vjetra i svjetlosti. Posebno zanimljiv efekt stvarat će se prilikom različitih vjetrova koji pušu u našem podneblju.


Podijeli: Facebook Twiter