Prvi dani jeseni stižu s jakom kišom

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Za nekoliko nam dana dolazi još jedan značajan astronomski i meteorološki dan. Uz jesensku ravnodnevnicu ili uz jesenski Ekvinocij koji nastupa 23. rujna u ranim jutarnjim satima ili točnije u 4 sata i 29 minuta prema lokalnom vremenu, Sunce u svom prividnom hodu po nebeskom svodu prelazi na južnu hemisferu čime kod nas i službeno započinje ovogodišnja jesen tj. ulazimo u hladniji dio godine.

Promjena vremena

Posljednje dane ovogodišnjeg ljeta obilježiti će sunčani i topli dani i svi oni koji to nisu mogli ranije iskoristiti imati će priliku učiniti u narednim danima. Kako priroda ima vrlo dobro usklađene svoje meteorološke mehanizme, slično bi se trebalo dogoditi i ovom prilikom. Prognoze naime pokazuju da će se upravo u zadnjem danu ovogodišnjeg ljeta i u prvom danu nadolazeće jeseni dogoditi značajna promjena vremena. Sredinom idućeg tjedna dolaze nove oborine, temperature zraka će se značajno spustiti, a to će biti jasan pokazatelj da smo ušli u hladniji dio godine.

Vremenske prilike koje ostaju za nama, a odnose se na ovogodišnje ljeto još će dugo biti tema svakodnevnih razgovora, ali i ozbiljnih analiza. Klimatski se ekstremi nikad dosad nisu toliko spominjali, svjedoci smo svakodnevnim meteorološkim izvještajima koji su postali glavna tema svih medija, a dugoročna se meteorološka predviđanja nude sa svih strana.

Ovdje bi se prije svega osvrnuo na neke od vremenskih ekstrema u Istri, koliko se često bilježe, koliko smo njima ugroženi i što možda možemo očekivati u budućnosti. Vrijeme u Istri može ozbiljno zaprijetiti u svim godišnjim dobima. Zimi su to prije svega ekstremno niske temperature, jaki vjetrovi i obilne snježne oborine. Tijekom proljeća najveća su prijetnja niske temperature i pojava mraza te olujne bure koje u to doba često zapušu.

Pri kraju proljeća događaju se i dosta jake oluje, grmljavinske nepogode i relativno česta pojava tuče uz velike štete u ovdašnjim vinogradima i maslinicima. Ljeta najčešće obilježavaju dugotrajne i katastrofalne suše uz duge periode velikih vrućina.

S druge strane svakih se nekoliko godina bilježe kišovita i svježa ljeta u kojima vrlo ozbiljno mogu zaprijetiti kratkotrajni, ali vrlo intenzivni pljuskovi kiše. U vrlo kratkom periodu od samo nekoliko sati na nekom manjem području može pasti i do 200 litara oborina po četvornom metru, u vrlo se kratkom vremenu stvore velike bujice, a ozbiljne poplave mogu ugroziti gotovo svaki dio istarskog poluotoka. Jedno smo takvo ljeto upravo ispratili. (Meteorolog Mario Grabar)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter