Prva pulska Balinjerada na Velom Vrhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po uzoru na Opatiju, gdje takva tradicija tijekom maškaranog ludila traje već 34 godine, 11. veljače na Velom Vrhu održat će se prva pulska Balinjerada - utrka popularnih karića. Utrka, u kojoj je važnija karnevalska tematika nego brzina, održat će se na Partizanskom putu, a balinjere će "roštati" od 9 do 13 sati.

- Prijave traju sve do dana utrke, a po iskustvu Opatijaca, prijavljivat će se i jutro na dan utrke. Očekujemo 50-ak natjecatelja, a svoje su sudjelovanje najavili i gosti iz Opatije, rekao nam je Damir Pletikos, predsjednik Udruge očuvanja domaće beside i maškara Puljštine koja je i organizator Balinjerade.

Vozit će se na dionici Partizanskog puta od autoservisa Vozila pa sve do ispod mosta. Fešta će trajati do 14 sati, a nakon natjecanja zabava se seli na Mandrač gdje će se dijeliti nagrade najboljima te pripremati porcije graha uz piće.

- Sada će konačno i Istra imati svoju balinjeradu, a sve je počelo unatrag nekoliko godina kada su dečki, koji su se nekad spuštali po Partizanskom putu, kada je to bila slijepa cesta, zaključili da bi mogli obnoviti svoje lijepe uspomene, jer danas tuda više ne mogu voziti zbog prometa, zaključio je Pletikos.

Inače, u Opatiji se Balinjerada održava ove godine 34. put na brojnim šarenim improviziranim vozilima na balinjerama, odnosno kugličnim ležajevima. Riječ je o jedinstvenoj nevjerojatnoj utrci koja je vrhunac opatijskog Karnevala, u kojem sudjeluju i mladi i stariji. U istarskim mjestima, poput Brtonigle, Galižane, Buja, ali i u Opatiji, balinjerade se održavaju tijekom ljetnih mjeseci.

Prometnica zatvorena od 9 do 14 sati

Zbog održavanja prve pulske balinjerade, 11. veljače bit će za promet zatvoren dio Partizanskog puta. Kako ističu organizatori, ta će prometnica od Velog Vrha do rive biti zatvorena u vremenu od 9 do 14 sati. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter