Prva privatna osnovna škola odlazi u likvidaciju

Privatna gimnazija Juraj Dobrila od veljače djeluje u Istarskoj ulici
Privatna gimnazija Juraj Dobrila od veljače djeluje u Istarskoj ulici

Privatna gimnazija "Juraj Dobrila" s pravom javnosti ove godine buduće srednjoškolce upisuje na svojoj novoj adresi, u Istarskoj ulici 8, nakon što je 15. veljače iselila iz zgrade na Stoji, u kojoj je djelovala od 2002. godine. Bivše je sjedište gimnazije, naime, u vlasništvu Istarske županije, uključeno u projekt budućeg Turističko - ugostiteljskog centra Pula.

Privatne osnovne škole ne mogu preživjeti

Osim gimnazije, u istoj je zgradi djelovala i Prva privatna osnovna škola "Juraj Dobrila" s pravom javnosti, koju je, kao i gimnaziju, osnovala profesorica matematike i fizike te bivša ravnateljica dviju škola Branka Červar, a prestala je s radom s krajem školske godine 2014./2015, nakon 22 godine djelovanja. Na zahtjev osnivača, na Trgovačkom sudu u Pazinu je 15. listopada 2015. pokrenuta likvidacija ove prve privatne škole u Hrvatskoj, koja je u tijeku, a likvidator je sin osnivačice, ravnatelj gimnazije Branimir Červar.

- Bili smo prisiljeni zatvoriti osnovnu školu i pokrenuti postupak likvidacije zbog problema s likvidnošću i otežanog poslovanja te smanjenog broja upisanih učenika. Situacija u Hrvatskoj je, nažalost, takva da privatne osnovne škole ne mogu preživjeti u ovo vrijeme ekonomske krize. Od dvadesetak takvih škola do danas su opstale možda samo dvije, a među posljednjim ugašenima je i naša. Hrvatska je jedina zemlja u Europskoj uniji koja ne sufinancira privatne škole, dok Slovenija, primjerice, i osnovne i srednje škole sufinancira troškove poslovanja sa 60 do 100 posto. Gašenje privatnih osnovnih škola nikako nije dobro, jer one omogućuju kvalitativan iskorak, unose pluralizam i promjene u obrazovni sustav, a znamo da je osnovna škola temelj obrazovanja svakog pojedinca, rekao je Červar.

Upitan za dugovanja škole prema njenim nekadašnjim djelatnicima - učiteljima i profesorima, rekao je da u postupak likvidacije ulaze bez dugovanja prema djelatnicima te bez sporova i potraživanja od strane djelatnika. Červar je napomenu i da hrvatski zakon ne spominje privatne škole, već se radi o javnim ustanovama čiji osnivači mogu biti država, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili lokalne uprave, fizičke i pravne osobe te vjerske zajednice. Bez obzira na osnivača, osnovnoškolsko obrazovanje je obavezno i svi se trebaju pridržavati propisanog školskog programa, pa Červar smatra da su privatne ustanove stavljene u podređeni položaj, ističući i da ih država u potpunosti financira kad su osnivači, primjerice, vjerske zajednice. Zasad, prema njegovim riječima, nema naznaka da će se to promijeniti. Rješenje koje zagovara i koje su, kako je rekao, privatni osnivači škola prenijeli nadležnom ministarstvu putem Hrvatske udruga poslodavaca, je model vaučera koji se primjenjuje, primjerice, u Nizozemskoj gdje svaki učenik dobije vaučer koji odabranoj školi omogućuje određeni iznos od države.

Prva privatna škola "Juraj Dobrila" iznikla je 1993. godine iz tri godine ranije pokrenute Škole za učenje matematike, fizike i informatike "Pitagora", u kojoj su osnovci učili matematiku i fiziku radi boljeg uspjeha u školi ili radi obogaćivanja znanja. Branka Červar je, zatim, 1996. osnovala i Dječji vrtić Dobrilići, koji s dvije vrtićke i jednom jasličkom skupinom danas radi u Mutilskoj ulici. S Privatnom gimnazijom "Juraj Dobrila", ovaj je poduzetnički obrazovni projekt 2002. godine bio zaokružen. (K. FLEGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter