Prva prijava zbog uznemiravanja medvjedice

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Grupa Sredozemna medvjedica iz Zagreba podnijela je danas policiji prvu prijavu protiv poznatog počinitelja za uznemiravanje sredozemne medvjedice koja se posljednjih dana učestalo odmara na pulskim plažama, najčešće Sacorggiani. Dosad je Grupa podnosila prijave protiv nepoznatih počinitelja, što policiji, što inspektorici zaštite prirode, no nakon uočavanja fotografije objavljene na Facebook profilu, članovi grupe prvi su put podnijeli prijavu protiv poznatog počinitelja. Iz Grupe navode da su bili prisiljeni reagirati na ovakav način nakon učestalih uznemiravanja medvjedice i ignoriranja uputa o ponašanju.

Da bi ljudi znali što moraju činiti prilikom susreta s medvjedicom i kako se ponašati, Državni zavod za zaštitu prirode prije nekoliko je dana na svojim web stranicama objavio pravila ponašanja. U svakom slučaju, treba se udaljiti od životinje na najmanje 50 metara i uvijek joj ostaviti slobodan put prema moru.

Inače, od danas pulske plaže nadziru rendžeri Javne ustanove Natura Histrica, brojni volonteri-studenti studija Znanost o moru Sveučilišta Jurja Dobrile, članovi grupe Sredozemna medvjedica iz Pule, pomorska policija, ali i članovi ronilačkog kluba iz Vodnjana Loligo. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter