Prva presuda u Hrvatskoj za kredit u eurima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labinski Općinski sud, donio je prvu presudu u Hrvatskoj kojom je osporen kredit u eurima. Presuda je donesena u slučaju dva kredita ugovorena s valutnom klauzulom, jednog u eurima a drugog u švicarskim francima, proglašavajući kamatu ništetnom. Dužnika kredita u eurima zastupao je odvjetnik Igor Vretenar, koji nam je i pojasnio presude.

"Riječ je o djelomičnoj presudi, odnosno sutkinja je prihvatila tužbeni zahtjev u dijelu u kojem dužnik traži da se utvrde ništetnim odredbe iz Ugovora o kreditu, kojima su ugovorene kamatne stope promjenjive u skladu s promjenama odluke o kamatama banke.

Kamata skočila

S druge strane, odbijen je tužbeni zahtjev tužitelja, kojim traži da se utvrde ništetnim cjelokupni ugovori o kreditu," govori nam Vretenar.

Pojašnjava kako je dužnik podigao tri kredita kod jedne banke u Labinu, od kojih su dva u eurima te jedan u švicarskim francima. Ubrzo nakon sklapanja Ugovora o kreditu, kamata je nekontrolirano počela rasti, te je u slučaju kredita u švicarskim francima, od početnih 4,39 dosegla visinu od gotovo 9 posto. Sutkinja je bila stava, kako se nedugo nakon zaključenja Ugovora započelo s povećanjem ugovorne kamate, a o tome se obavijestilo tužitelja, dopisom koji nije sadržavao nikakvo obrazloženje niti razloge povećanja ugovorne kamate.

"U pojašnjenju presude, sutkinja među ostalim navodi kako tuženik (banka), od potrošačkog zajma u potpunosti čini aleatoran pravni posao, što sukladno osnovnim načelima zaštite potrošača nije dopušteno. Bankovni kredit (potrošački zajam), ne smije biti rizičan, kockarski pravni posao. Presudom je kamatna stopa vraćena na početni iznos, odnosno visinu koju je iznosila u trenutku potpisivanja ugovora", govori nam Vretenar.

Očekuju se žalbe

Nadalje objašnjava, kako je u tužbenom zahtjevu odbijena valutna klauzula, na što će se žaliti u žalbenom postupku. Ono što očekuju jest da će se i banka žaliti na presudu labinskog Općinskog suda.

Nakon ovog, prvog slučaja u Hrvatskoj, u kojem je osporen kredit u eurima, sud je ništetnom proglasio samo kamatnu stopu, no kako smo već istaknuli, slijedi žalba dužnika.

Što se pak tiče kredita u švicarskim francima, u Istri postoji jedna presuda protiv te vrste kredita. Spor je dobio rovinjski odvjetnik Mirko Mastilović, koji je u tom slučaju bio i oštećeni. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter