Prva opomena pod brisače gradonačelnikovog auta

Jadran Lončarević i Matteo Belci u redovnoj patroli
Jadran Lončarević i Matteo Belci u redovnoj patroli

Mada je jučer službeno počela naplata parkinga u Vodnjanu, prvog su dana neplatišama podijeljene tek opomene. Tako će biti još desetak dana, saznajemo iz komunalne tvrtke Contrada, mada to ne treba shvatiti kao poziv na neposluh, s obzirom da se svaka opomena evidentira.

Da je na snazi novi režim sugerirao je pogled na parkiralište San Rocco, određeno kao prva zonu, a koje nikada nije imalo više slobodnih mjesta nego je to bilo u ponedjeljak. Očito su mnogi ozbiljno shvatili najave o naplati parkinga i maknuli vozila s donedavno besplatnog parkirališta, da bi uštedjeli četiri kune po satu. Uz San Rocco i pripadajuće mu ulice, pod naplatom su i parkirališta u Trgovačkoj i Istarskoj ulici te ulicama Smareglia i Žuka, koja se nalaze u drugoj zoni.

Prodali 200 godišnjih karata

Contradini kontrolori Matteo Belci i Jadran Lončarević krenuli su jučer u kontrolu kapucinske ulice u prvoj zoni, da bi vidjeli tko to nije ubacio četiri kune u automat, ili tko još nije ishodio povlaštenu kartu za mještane. Kontrolori su očitavali registarske oznake, brojevi tablica se pohranjuju u centralno računalo, a onda oni na svom uređaju dobivaju podatke o statusu vozila - je li ili nije plaćena karta na automatu, odnosno da li je izdana povlaštena godišnja kartu. Od Guglielma Moscarde, direktora tvrtke Contrada, doznali smo da su proteklih dana izdali više od 200 godišnjih karata, uglavnom mještanima, koji plaćaju 150 kuna godišnje.

A kada su se kontrolori preselili na parkiralište San Rocco zatekli su se u šoku! Naime, prvi auto za koji nije bila plaćena karta niti je za njega izdana godišnja pretplata bila je službena Mazda vodnjanskog gradonačelnika!

- Stavite mu multu, našalila se je jedna Vodnjanka u prolasku.

- Opomenu svatko tko nije platio parking mora dobiti, rekao je Guglielmo Moscarda, direktor komunalne tvrtke Contrada.

Kao u Fažani, Rovinju…

Kada kontrole krenu zaozbiljno, neplatiše, pa i gradonačelnik, dobit će "kaznu" u obliku dnevne karte od 100 kuna.

- Još desetak dana pratimo i opažamo navike i ponašanje mještana i razrađujemo sustav. Ne mogu na sve ovo gledati kao na neku represiju, kao ni u Fažani gdje mještani imaju besplatno parkiranje, ili u Rovinju gdje sustav dobro funkcionira s mnogim povlasticama za stanare stare jezgre. Naplata je prvenstveno usmjerena na strance, kaže Moscarda. A kada je o strancima riječ, sljedeća je opomena stavljena pod brisače bijele Pande talijanskih tablica.

Kako se uhodava sustav, tako se i korisnici još moraju naučiti. U Kapucinskoj je ulici kontrolore presreo čovjek s izrazitim slovenskim naglaskom koji kaže da je nastojao platiti parking na San Roccu, ali automat nije radio.

- Morate upisati i tablicu. Onda nakon toga stisnete "enter".

- Enter?! To nisam. Evo, sada znam.

Usput smo popričali i s nekoliko mještana koji ostvaruju pravo na povlaštene karte, a dok to pravo uživaju, kažu, nemaju problema s naplatom parkinga. Računica je jednostavna: godišnja karta od 150 kuna zapravo znači dnevni trošak od 40-ak lipa. No, čuli smo i mještanku nezadovoljnu što u ljetnim mjesecima, od početka lipnja do konca rujna, korisnici povlaštenih karata ne smiju parkirati u prvoj zoni, odnosno na San Roccu i okolnim ulicama.

Besplatno 15 minuta

- Stranci dođu na jedan cappuccino i mogu parkirati gdje hoće, a mi ne možemo. Samo se na njih misli, rekla je revoltirana. Na ovu odredbu o prvoj zoni upozoravali su i inicijatori peticije protiv parkiranja, koji su u ožujku prikupili više od 500 potpisa, riječima da će to najviše osjetiti korisnici povlaštenih karata kada u tim toplijim mjesecima budu dovozili ili odvozili djecu u obližnji vrtić.

- Nije to nikakav problem, jer postoji razdoblje od 15 minuta koliko možete parkirati prije nego platite kartu. Za to vrijeme stigne se odvesti ili dovesti dijete iz vrtića, zaključio je Moscarda.

Uz mještane, pravo na povlaštene karte ostvaruju i pravne i fizičke osobe koje obavljaju poslovnu djelatnost na području Vodnjana, ali i iznajmljivači smještaja za svoje goste, te zaposleni u Vodnjanu, u iznosu od 400 kuna godišnje.

Upišite registarsku oznaku

Parkiranje se može plaćati mobitelom, slanjem SMS-a na broj 709101 za prvu zonu i 709102 za drugu zonu. Na automatima se pak može plaćati kovanicama, ali i kreditnom karticom, a karta i u tim slučajevima glasi na registarsku oznaku automobila. Korisnici automata mogu birati žele li uputstva na hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom i slovenskom jeziku. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter