Pršut od kamena i najveći pršut ikada

ilustracija (M. MIJOŠEK)
ilustracija (M. MIJOŠEK)

Jubilarno deseto izdanje tinjanskog Internacionalnog sajma pršuta, koji će se održati u subotu i nedjelju, 15. i 16. listopada, donosi niz novosti, atrakcija i zanimljivosti kojima će ova obljetnica najposjećenijeg poljoprivredno-prehrambenog sajma u Istri biti dostojno obilježena. Iako je rok za prijave sudionika sajma otvoren do 3. listopada, organizatori već računaju da će u velikom sajamskom šatoru biti izloženo i na kušanje biti ponuđeno četrdesetak pršutarskih brendova iz nekoliko zemalja, a uz dosad uobičajene izlagače, očekuje se i nastup pršutara iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore, a prvi put bi se trebali predstaviti i slovenski proizvođači istarskog pršuta.

Šampion sajma

Posebni gost odnosno partner ovogodišnjeg ISAP-a bit će talijanski grad pršuta Langhirano nedaleko Parme, gdje je koncentrirana proizvodnja parmskog pršuta.

Novost u ovogodišnjem ocjenjivanju pršuta na ISAP-u, kojeg će po tradiciji provesti Udruga senzornih analitičara Gustus, je u pravilu da se šampionska titula može dodijeliti samo za pršute zaštićene oznakama izvornosti ili geografskog podrijetla, te da se uvodi nova titula šampiona sajma. Naime, u konkurenciji za šampionski naslov u tri će se kategorije natjecati proizvođači zaštićenog istarskog pršuta, zaštićenog drniškog i dalmatinskog pršuta, te svi ostali zaštićeni pršuti, od Krka do Italije i Španjolske, u trećoj kategoriji. Između tri šampiona odnosno tri najbolje ocijenjena pršuta u ove tri kategorije, onaj s najviše osvojenih bodova proglasit će se šampionom cijelog sajma. Za ukupnog šampiona ISAP-a pripremljena je i posebna nagrada: stalak za pršut od istarskog kamena kirmenjaka, pozlaćen 24-karatnim zlatom! U preostale dvije kategorije - nedimljeni i dimljeni pršuti - mogu se natjecati svi ostali pršuti bez oznaka izvornosti ili geografskog podrijetla, ali ne za šampionski naslov već samo za zlatne, srebrne ili brončane medalje.

Jedna od najvećih atrakcija jubilarnog ISAP-a nedvojbeno će biti otkrivanje skulpture pršuta, napravljene od kanfanarskog kamena, visoke 2,3 metra i postavljene na 90 centimetara visoko postolje. Skulptura će biti postavljena na kružni tok odnosno u središte okretišta autobusa na trgu pred općinskom zgradom, što je u vrijeme ISAP-a i središte sajamskog prostora. Osmislili su ju i projektirali Branko Banko i Dario Cvitan, dok će Ljubo Milohanić i Serđo Krizmanić skulpturu u narednih nekoliko dana izraditi i fino oblikovati. Otkrivanjem skulpture popratit će se otvorenje sajma, u subotu 15. listopada u 11 sati.

Druga atrakcija jubilarnog ISAP-a je snimanje milenijske fotografije u nedjelju 16. listopada točno u podne. Fotografiju će snimiti Šime Strikoman, a za oblikovanje ogromnog "violinskog ključa" odnosno registriranog zaštitnog znaka istarskog pršuta potrebno je 410 dobrovoljaca, koji se trebaju prethodno prijaviti, a za taj svoj angažman dobit će majicu i besplatnu ulaznicu za ISAP.

Izložba svinja

Od tinjanskog načelnika Gorana Hrvatina saznajemo da će zanimljivosti i atrakcija na desetom ISAP-u biti još: priprema se i izložba živih svinja, i to pasmina koje se na čitavom jadranskom prostoru koriste za proizvodnju pršuta. Zbog sanitarnih razloga, ova će izložba biti postavljena unutar ograđenog područja lovačke streljane pokraj sela Picupari, otprilike kilometar od Tinjana u pravcu Pazina. Na sam sajam u Tinjan iz pršutane Baba delicije iz Pakovog Sela kraj Drniša stiže najveći pršut koji se ikada pojavio na ISAP-u, u suhome stanju težak preko 20 kilograma. U službenom programu sajma održat će se i zasebna prezentacija pršuta zaštićenih europskom oznakom izvornosti, a zasad su na tom popisu istarski pršut, španjolski pršut jamon iberico de bellota, parmski pršut i austrijski pršut Vulcano iz Auersbacha. Do jubilarnog je ISAP-a još dvadesetak dana, pa će u danima koji slijede zasigurno biti još zanimljivih vijesti o atrakcijama pršutarske fešte koja sada već ima i europski značaj. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter