Protupožarna zaštita Buzeštine na viskoj razini


Buzetska Javna vatrogasna postrojba, DVD Buzet i DVD Ćićarija udruženi su u Područnu vatrogasnu zajednicu kao krovnu organizaciju ukupnog vatrogastva na buzetskom i laniškom području, pa svojim djelovanjem pokrivaju više od 300 četvornih kilometara površine.

- Na nivou PVZ-a ustrojeno je jedinstveno zapovijedanje, a tako ustrojeno vatrogastvo efikasno djeluje, što uz požrtvovne napore vatrogasaca, posebno dolazi do izražaja kod gašenja požara na otvorenom prostoru, istaknuo je na skupštini Područne vatrogasne zajednice, njen predsjednik Đino Piuti.

Govoreći o prošlogodišnjem radu, Piuti je istaknuo da su glavne aktivnosti na organizaciji vatrogastva bile usmjerene u poticanje i jačanje organiziranosti, obučenosti i tehničke opremljenosti JVP-a i DVD-a, rješavanje smještajnih uvjeta za DVD-e, poduzimanje preventivnih i operativnih aktivnosti, provođenje aktivnosti kroz vježbe, obučavanja, natjecanja.

PVZ se financira sredstvima koje za vatrogastvo izdvajaju Grad Buzet, Općina Lanišće, Istarska županija za Općinu Lanišće, Hrvatske šume te osiguravajuća društva. Lani je stigla i znatna dotacija od Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Izdvajanja su to ključna za organiziranost i kvalitetno djelovanje vatrogastva, a na godišnjem nivou iznose oko 1,2 milijuna kuna. Ova godina, upozorio je Piuti, bit će financijski kritična, s obzirom da su se smanjila sredstva koja se izdvajaju za vatrogastvo.

Općina Lanišće već treću godinu ne izvršava svoje obveze ni prema PVZ-u ni prema JVP-u, smanjena su sredstava iz buzetskog Gradskog proračuna, a očekuje se da će i sredstva koja izdvajaju Hrvatske šume biti dvostruko manja nego prethodnih godina.(G.Č.ŠVERKO)

 

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE
 


Podijeli: Facebook Twiter