Prostorni plan donijet će novi vijećnički saziv?

Zadnja sjednica buzetskog vijeća u ovom sazivu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Zadnja sjednica buzetskog vijeća u ovom sazivu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prvim ovogodišnjim rebalansom, proračunski su prihodi na preksinoćnjem zasjedanju Gradskog vijeća povećani za osam milijuna kuna te proračun iznosi 44,5 milijuna kuna. Za rebalans je glasalo devet vijećnika vladajuće koalicije IDS-Zeleni-HSU dok su četiri vijećnika oporbenog bloka SDP-HNS bili suzdržani.

Najveći dio povećanja prihoda, obrazložila je resorna gradska pročelnica Ornela Rumen, odnosi se na prijenos viška prihoda po godišnjem obračunu Grada Buzeta i proračunskih korisnika; Javne vatrogasne postrojbe, Dječjeg vrtića, Pučkog otvorenog učilišta i Doma za starije osobe.

Kandidirali vrtić za europski novac

Ministarstvo regionalnog razvoja krajem prošle godine obustavilo je isplate iz Fonda za kapitalne projekte na brdsko planinskim područjima, a sredstva za četiri lani prijavljena projekta; kanalizaciju stari grad Buzet, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, uređenje dječjih igrališta i otkup zemljišta, u iznosu od 1,5 milijuna kuna doznačena su u veljači ove godine. Također rebalansom su planirani i nerealizirani prihodi u prošloj godini po osnovi povrata sredstava za EU projekte; AHVN, Revitas II, REN, PUT- UP Istre te sredstva Regione Venetto i Ministarstva kulture za sanaciju kaštela Petrapilosa.

Gradsko vijeće ponovo je dalo suglasnost Gradu Buzetu za kandidiranje projekta rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića Grdelin na Mjeru 7 iz programa Ruralnog razvoja Hrvatske. Vijećnici su dali suglasnost i gradskom komunalcu "Parku" za kandidiranje projekta rekonstrukcije i proširenja groblja Buzet koji će se također kandidirati na Mjeru 7.

S obzirom je ovo vjerojatno bila posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu, vijećnike Elvisa Černeku (IDS) i Vlatka Mrvoša (HNS) zanimalo je kada će se donijeti izmjene i dopune prostornog plana uređenja Grada Buzeta. Pročelnik resornog gradskog odjela Elvis Šterpin uzvratio je da situacija oko prostornog plana nije baš sjajna s obzirom je zadnje očitovanje županijskog Zavoda za prostorno planiranje po nekim točkama bilo negativno prema definicijama uvrštenim u plan.

- Za ono što su prije godinu dana dali zeleno svjetlo sada su totalno promijenili stav. Primjedba se najviše odnosi na turističke zone koje smo na zahtjev građana dodijelili u većem broju poštujući zahtjeve Zavoda da ukupna površina bude takva kakva je bila i ranije. Tako smo neke zone smanjili i iz devet formirali 20 turističkih zona. No sada traže da se zone svedu na isti broj koji smo imali prije. Već sama ta izmjena iziskuje ponovnu javnu raspravu. Bilo je još nekoliko primjedbi na sam plan koje se odnose na izrađivača, ima dosta tehničkih grešaka, one nisu velike i ne iziskuju novu javnu raspravu, ali iziskuju vrijeme da se isprave, rekao je Šterpin. Dodao je da je razočaran jer Zavod do konačnog prijedloga prostornog plana nije dao niti jednu primjedbu već ih je dao praktički pet minuta do dvanaest sati. Mišljenja je također da je za kašnjenje izrade plana ipak najveća odgovornost na izrađivaču plana te najavio da će se hitno tražiti novi terminski plan kako bi što prije dovršili prijedlog prostorno planske dokumentacije.

Zašto se nije raskinuo ugovor

Mrvoš je replicirao te rekao da je najveći problem što se nije raskinuo ugovor s firmom koja je radila prostorni plan odmah nakon što se nisu ispoštovali neki ugovoreni rokovi te raspisao novi natječaj. - Dalo se neko bonus vrijeme ne znam zašto, a očito ni to nije bilo dovoljno. Odluku da se krene u izmjene prostornog plana na Gradskom vijeću donijeli smo u travnju 2014. godine. Kako sada čujemo, plan će se donijeti tek 2018. godine, znači proći će četiri godine, a onda već možemo krenuti u pripremu izmjena tog prostornog plana jer će on već biti star četiri, moguće pet godina, istaknuo je Mrvoš. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter