Proština prometno izolirana još ovaj tjedan?

U Općini se asfaltu nadaju do kraja godine (D. MEMEDOVIĆ)
U Općini se asfaltu nadaju do kraja godine (D. MEMEDOVIĆ)

Dionica županijske ceste Marčana - Križ bit će zatvorena za sav promet do subote, 29. studenog! Zabrana prolaska na snazi je od 4. studenog.

Posljednje produženje zatvaranja ceste za sav promet, s obzirom da se trebala pustiti u promet za vikend, Županijska uprava za ceste izdala je na zahtjev izvođača radova na oborinskoj i fekalnoj kanalizaciji, obznanila je Općina Marčana početkom tjedna. No, i nakon što izvođači Vintijan iz Pule i Progressum Costructum iz Vodnjana otvore prometnicu, to ne podrazumijeva potpunu normalizaciju prometa - nakon ovih radova slijedi asfaltiranje, a u Općini se nadaju da bi cijela cesta mogla biti gotova do Nove godine.

Desetak kilometara duže do Pule

Činjenica da cesta nije bila otvorena u nedjelju, s obzirom da je prethodna obavijest bila da će biti zatvorena do subote, 22. studenog, ojadila je mnoge stanovnike Proštine. Oni zbog zatvorene ceste na magistralni pravac prema Puli ili Labinu moraju okolnim putem preko Krnice i Prodola, što im odužuje put za desetak kilometara u svakom pravcu. Jednog do njih zatekli smo na gradilištu, na samom izlazu iz Marčane, prije Kalića, na putu za Dugu uvalu, koji se na lice mjesta došao raspraviti s radnicima zašto im ne otvaraju "žilu kucavicu".

- Bila je obavijest da će biti zaprta česta do subote, u nedilju smo krenuli, česta je bila prohodna, ali su je zatvorili s bagerom s jene strane, a sa strojem s druge, da se ne more pasati. U nedilju je bilo lipo vrime ma se ni delalo. Ko ne moreš delati kad je daž, delaj u nedilju! Od Proštine je 100 veturi, samo čekaju da se dopre česta, a samo u nedilju ih je došlo 20 jer su mislili da je otprta česta, kaže Libero Jelenić iz Peruški. Od njegovog sela do Marčane, preko Križa ima 6,5 kilometara, a preko Krnice čak 15,5 kilometara! Treba imati na umu da je cesta zatvorena još od 4. studenog.

Od radnika na gradilištu saznajemo da je cesta službeno zatvorena i da si nisu mogli dozvoliti za vikend da propuštaju promet. Uostalom, u nedjelju je, kažu nam, bio otvoren kanal u dužini od 200 metara uz put, a zbog kiša uvijek postoji opasnost da se netko surva u rupu.

Do strojeva, pa nazad

Mnogi vozači još uvijek ne znaju da je cesta i dalje zatvorena za sav promet, što potvrđuju brojni automobili koji se blatnjavom cestom prema Kaliću upute do samih strojeva, unatoč prometnoj signalizaciji, pa se okreću na uskom prostoru da bi se vratili nazad. Od radnika saznajemo da bi obavijest o produženju takvog režima i prije došla do mještana, ali je trebalo čekati i suglasnosti ŽUC-a, policije, autobusnog prijevoznika…

Razlog produžetku radova, čujemo, leži isključivo u lošem vremenu, no radnici napominju da i dalje fekalnu i oborinsku kanalizaciju izgrađuju u roku. Naime, s radovima su počeli 21. listopada, a rok im je tri mjeseca. Glavni su kanali završeni, rade se priključci za domaćinstva, a kada budu sve gotovo - pretpostavka je da bi to moglo biti slijedeći tjedan ili kroz dva tjedna - dolaze Istarske ceste koje će asfaltirati cestu i prilazne rampe te postaviti ivičnjake.

Kako od pročelnika Marčane Zlatka Cetine doznajemo, oborinsku kanalizaciju u dužini od 366 metara financira Općina s 915 tisuća kuna, a fekalnu kod Vidasovih dvori i dugu 440 metara sa 663 tisuće kuna Istarski vodozaštitni sustav. U cijenu oborinske uračunat je i separator otpadnih voda na lokaciji Kalić, a radovi na fekalnoj nastavit će IVS i dalje razvijajući kanalizaciju po selu. Ne bude li cesta gotova do kraja godine, kaže Cetina, u krajnjem slučaju biti će asfaltirana u siječnju.

Do Proštine preko Krnice

Do subote, 29. studenog, promet će se u smjeru Duge uvale, Peruški, Kavran i druga mjesta  odvijati zaobilaznim pravcem preko naselja Prodol i Krnicej. Autobusna linija Rakalj - Pula će za vrijeme ovakvog prometnog režima i dalje djelovati kao linija Kavran - Pula s polascima iz Kavrana. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter