Proslava 70. obljetnice prvog dolaska Josipa Broza u Fažanu i na Brione

S prošlogodišnje proslave Titovih dana u Fažani (D. MEMEDOVIĆ)
S prošlogodišnje proslave Titovih dana u Fažani (D. MEMEDOVIĆ)

Manifestacija "Titovi dani u Fažani", 14. po redu, počinje u petak sutra u 18 sati u Multimedijalnom centru u Fažani. Tom će prigodom biti otvorena filatelistička izložba "Marke s Titovim likom" i prikazani dokumentarni filmovi o Josipu Brozu po izboru Igora Gala. Središnji događaj, tradicionalni narodni zbor na Dječjem igralištu, održat će se u subotu s početkom u 12.30 sati.

S Briona 1979. otišao u Havanu

Program je danas predstavila direktorica Turističke zajednice Fažane Melita Peroković, načelnica Općine Ada Damjanac, predsjednik Zajednice društava Josip Broz Tito Istre Josip Hrvatin i predsjednik fažanskog Društva Engels Devescovi te autor i vlasnik filatelističke izložbe Giancarlo Moscarda, predsjednik FD-a Amfora.

- Ove godine obilježavamo 70. obljetnicu prvog dolaska Tita u Fažanu i na Brione 20. lipnja 1947. godine. Posljednji je put s Briona otišao 1979. odlazeći na konferenciju u Havanu, rekla je Peroković te napomenula da su organizatori, uključujući i NP Brijuni, tim povodom tiskali serijal razglednica s fotografijom prvog dolaska kao glavnim motivom. U petak pak Hrvatska pošta izdaje i prigodni jednodnevni poštanski pečat.

- U ova čudna vremena mnogi nas gledaju kroz politiku, ali ovo nije političko obilježavanje, već obilježavanje povijesti. Tito je boravio na Brionima, kroz Fažanu su defilirale svjetske ličnosti i tu se pisala povijest čovječanstva, rekla je Damjanac.

- Nismo mitomani, već cijenimo Tita upravo zato što je bio čovjek. Tita poštuju svugdje u svijetu, a vjerojatno najmanje tu kod nas. No, vjerujem da su oni koji ga psuju u manjini. Ljudi danas ni ne znaju da Nesvrstani, koje je osnovao Tito, još uvijek postoje i djeluju, poručio je Hrvatin, predsjednik Saveza koji u Istri broji 12 društava i 13-to u osnivanju, s više od 2.000 članova.

Svi smo mi nekako vezani s Titom

Kako je Hrvatin naveo, povorka članova društava i simpatizera iz Istre, Slovenije i drugih krajeva, krenut će u subotu kroz Fažanu prema Dječjem igralištu već u 11.30 sati. Na narodnom zboru od 12.30 odvijat će se program ispunjen folklorom, recitacijama i pjesmama. U 14 sati slijedi tradicionalni ručak uz fažol, druženje uz muziku i ples te razne igre poput kartanja, boćanja i slično.

Peroković je napomenula da se manifestacija, koju je prije 14 godina pokrenula upravo TZ, uklopila u njen ciklus "Priče s fažanske rive".

- Tu je dolazio Tito i susretao se s velikanima iz svijeta politike i kulture, ali i običnim svijetom. Upravo to su te priče s naše rive, rekla je Peroković.

- Svi smo mi na neki način vezani s Titom. Ja obiteljski jer je 1949. moj otac bio u prvoj delegaciji Talijana koje je primio Broz, susreli su se i za Titovog posjeta seljačkoj zadruzi u Fažani, a moj je brat kao dijete iste godine Titu uručio svijeće. I moja supruga godinama je radila na Vangi kod Tita, zaključio je Moscarda. Na panoe u MMC-u u petak će uz fotografije predstaviti poštanske marke, maksim-karte i takozvane koverte prvog dana s likom Tita koje su prigodno u optjecaj puštale nacionalne pošte Jugoslavije, Sjeverne Koreje, ali i SAD-a, Meksika, Sv. Tome i Principa i tako dalje. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter