Proširenje pročistača u Peroju s 5 na 20 tisuća m2

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Grad Vodnjan objavio je poziv na javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna gradskog Prostornog plana uređenja koja započinje 3. i trajat će do 10. studenog.

- Glavne izmjene odnose se na usklađenje s novim Zakonom o prostornom uređenju koji je donesen ove godine. Prema njemu treba definirati građevinska područja te uređena i neuređena neizgrađena zemljišta. Čestice uz prometnice definiraju se kao uređeno neizgrađeno zemljište. Također, mijenja se pozicija pročistača otpadnih voda u Peroju u suradnji s Hrvatskim vodama. Sadašnji pročistač "Peroj-sjever" nalazi se na površini od pet tisuća, a potrebno je 20 tisuća četvornih metara, rekao je vodnjanski viši savjetnik za izgradnju Emil Ferjančić.

U četvrtak javno izlaganje

Ferjančić još kaže da bi proširenje po sadašnjem stanju bilo na privatnom zemljištu pa da nekretnine ne kupuje lokalna samouprava, pročistač će se premjestiti na državno zemljište, što Vodnjanu i tehnološki odgovara. Pročistač je u novom Planu premješten u jugoistočni dio Peroja. Svi vodovi, kao i podmorski ispust, korigirani su prema novoj lokaciji uređaja za pročišćavanje.

Također, ispravit će se greške nastale kod proteklih izmjena plana kad je izostavljeno građevinsko područje naselja Mandriol, sjeveroistočno od Barbarige. Usto, plan će se u jednom dijelu uskladiti sa stanjem na terenu jer su za građevine na šest čestica u Vodnjanu već bile izdane pravomoćne lokacijske i građevinske dozvole, no one su u dosadašnjem planu bile prikazane kao dio izdvojenih građevinskih područja izvan naselja gospodarske namjene u zoni Vodnjan sjever i poslovnom parku Tison. Budući da su na tim česticama već izgrađene stambene zgrade temeljem stare prostorno-planske dokumentacije njihovo formalno "prebacivanje" iz gospodarske u stambenu namjenu potrebno je zbog legalizacije.

Vodnjanski Prostorni plan nadopunjen je i uvjetima uređenja plaža pa se u zonama opće rekreacije 15 metara od mora dozvoljava uređenje. U preostalom dijelu već uređenih plaža dozvoljava se gradnja montažnih građevina koje su u funkciji javne plaže, primjerice sanitarnih čvorova ili spremišta za sportske rekvizite u sklopu kojeg se može 35 posto prostora namijeniti ugostiteljskim sadržajima ili pak igralištu za odbojku na pijesku, boćalištu ili dječjem pješčaniku. Nije pak moguće graditi visoke građevine, dok površina montažne građevine ne smije prelaziti sto četvornih metara.

Prijedlog izmjena i dopuna može se u vrijeme trajanja javne rasprave pogledati u vjenčanoj sali Grada Vodnjana, Trgovačka 2, ulaz s Narodnog trga, svakoga radnog dana od 8 do 11 sati. Uvid u prijedlog Plana moguć je i na web stranici Grada www.vodnjan.hr. Javno izlaganje o Prijedlogu sa stručnim obrazloženjem izrađivača, zagrebačke tvrtke Urbanistica, održat će se u četvrtak, 6. studenog u 15 sati također u gradskoj vjenčanoj sali.

Pisani prijedlozi i primjedbe

Tijekom trajanja javne rasprave, mišljenja na prijedlog plana nadležne institucije trebaju dostaviti najkasnije do 10. studenog. Isti datum vrijedi i za građane koji tijekom javnog izlaganja mogu postavljati pitanja na koja će usmeno odgovoriti osobe koje vode javno izlaganje te dati prijedloge i primjedbe u zapisnik. Tijekom trajanja javne rasprave građani mogu uputiti prijedloge i primjedbe u pisanom obliku na adresu vodnjanskog Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove, Trgovačka 2, Vodnjan ili u elektroničkom obliku na adresu [email protected].

Pisanim prijedlozima i primjedbama zaprimljenima u roku smatrat će se one koje su pristigle do 10. studenog ili su upućene preporučenom pošiljkom s pečatom zaključno s tim datumom. Primjedbe i prijedlozi koji nisu dostavljeni u roku ili nisu čitko napisani, neće se uzeti u obzir u pripremi izvješća o javnoj raspravi. Sve dodatne informacije moguće je dobiti u vodnjanskom Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove u Trgovačkoj 2 ili na broj telefona 511-522. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter