Proračun u malom na 23 tisuće adresa

Pula (N. LAZAREVIĆ)
Pula (N. LAZAREVIĆ)

Od danas je na stranicama Grada Pule (www.pula.hr) dostupna nova verzija brošure "Proračun u malom 2017." koja sažeto nudi pregled najvažnijih stavki koje čine gradski proračun. Na jednom mjestu mogu se dobiti informacije o načinu na koji novac dolazi u proračun te u što se sve planira investirati. Proračun u malom sadrži presjek najznačajnijih kapitalnih projekata, programa i aktivnosti, koje se planiraju provesti u tekućoj godini.

Značajna ulaganja

- Pred nama su značajna ulaganja i veliki kapitalni projekti poput nastavka uređenja Trga kralja Tomislava, investicije vrijedne 24,2 milijuna kuna, zatim proširenja pulske zaobilaznice, odnosno Ulice Prekomorskih brigada za što je osigurano nešto više od 25 milijuna kuna, uređenja i proširenja groblja u Puli i Štinjanu te izgradnja javnog gradskog bazena s pripadajućim okolišem i pristupnom cestom. Također, nastavit ćemo i sa svim, financijski manje izdašnim, ali ne i manje važnim projektima kako bismo učinili Pulu još boljim mjestom za život i rad. Primjerice, u planu je nastavak uređenja novih dječjih igrališta te sportsko rekreacijskih zona na području grada za što će se izdvojiti 3,6 milijuna kuna, navodi u brošuri gradonačelnik Boris Miletić nadodavši da je polovica gradskog proračuna usmjerena na uređenje urbane slike grada.

U brošuri se navodi da si značajna sredstva izdvojena i za manje investicije, odnosno projekte koji su na prijedlog samih građana i mjesnih odbora uvršteni u ovogodišnji proračun, a za koji gradska uprava tvrdi da je, pak, izrađen na način da maksimalno zadovoljava potrebe i želje građana Pule.

Iz brošure je vidljivo da je više od trećine proračunskih sredstava usmjereno na obrazovanje, sport, zdravstvo i socijalnu skrb pa je time sačuvana razina društvene osjetljivosti. Gradonačelnik navodi da je Grad Pula povećao iznos subvencija po djetetu u privatnim vrtićima, zatim osigurao 770 tisuća kuna za stipendije za izvrsnost i stipendije za studente slabijeg imovinskog statusa, a Miletić ističe i novu mjeru koja se odnosi na dobrovoljne darivatelje krvi koji su darovali krv više od 75 puta a za koje je osiguran besplatan javni gradski prijevoz, dok je kroz Program socijalne skrbi osigurano gotovo 17 milijuna kuna za razne potpore.

Pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić prokomentirao je činjenicu da je od strane Instituta za javne financije Puli još jednom potvrđen status jednog od najtransparentnijih i najotvorenijih gradova u Hrvatskoj te kako je to rezultat pravovremenog objavljivanja svih potrebnih proračunskih dokumenata.

Otvoren dijalog

- S našim sugrađanima redovito vodimo otvoreni dijalog putem web stranice www.proracun.pula.hr, projekta Participativno budžetiranje, kojeg provodimo zajedno s Udrugom Zelena Istra, javnih tribina po mjesnim odborima i same aplikacije e-Proračun. Gradska uprava ostvarila je svoj cilj, a to je maksimalno približavanje i tumačenje svih podataka i informacija prema samim građanima, naveo je Matić.

Nova verzija brošure "Proračuna u malom 2017.", osim što je postavljena na službenu web stranicu, bit će i distribuirana na adrese preko 23 tisuće pulskih kućanstava. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter