Propust Plinare isto kao vožnja auta bez vozačke?

Kocijančić rekao da stoji iza svojih odluka (D. MEMEDOVIĆ)
Kocijančić rekao da stoji iza svojih odluka (D. MEMEDOVIĆ)

Direktor pulske Plinare Dean Kocijančić sazvao je danas izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj se očitovao na podnošenje prekršajne prijave i kazne koju je poduzeće zaradilo zbog toga što nije obavljalo potrebna ispitivanja plinskih instalacija što je i utvrđeno inspekcijskim nalazom MUP-a .

Naime, Plinaru je MUP kaznio s 6.600 kuna dok direktor kao odgovorna osoba mora platiti 2.000 kuna. Na takvo se rješenje Plinara nije žalila čime su priznali pogrešku. Međutim iz Kocijančićevih riječi može se zaključiti da se radi tek o proceduralnom propustu. Slikovito se izrazivši, kazao je da ova kazna istovjetna tome kao da su vozili automobil ali u tom trenutku kod sebe nisu imali vozačku dozvolu.

Potom je krenuo obrazlagati cijeli postupak koji je nastupio nakon prijave grupe potrošača, kazavši da je u izdanom zapisniku MUP-a vidljivo da Plinara od 2001. godine do sada vodi evidenciju svih potrošača s popratnom tehničkom dokumentacijom, što, tvrdi, ranije nije bio slučaj.

- Poanta je u tome što smo mi ispitali instalacije kod 8.527 potrošača, a kaznu smo dobili zato što im nismo izdali potvrde o ispravnosti i od toga ne bježimo. Zbog obima posla i nedostatka vremena uslijed povećanog obima posla pri prijelazu na prirodni plin, to jednostavno nismo stigli učiniti. Čak smo razmišljali zaposliti na 1.600 kuna nove ljude, međutim nismo mogli s obzirom da ispitivanja vrše licencirani djelatnici. Svi zapisnici o ispitivanju instalacija i dimnjaka postoje i u ovom trenutku nedostaje nam oko 4 tisuće potvrda koje trebamo još izdati, kazao je Kocijančić i dodao da godišnje preko dvije tisuće potrošača prebace s gradskog na prirodni plin. Kako je rekao, druga kazna koju su zaradili po upućenoj prijavi odnosi se na još nekih tisuću neispitanih potrošača koji imaju plinska brojila starija od deset godina i koji su još uvijek priključeni na gradski plin.

- Ta brojila starija od deset godina konstantno se mijenjaju kako završavaju radovi na novoj mreži i priključcima prirodnog plina. Stoga i izmjena takvih brojila prije konačnog prelaska na prirodni plin, osim što fizički iziskuje vrememena, potrošačima bi stvorila tek dodatni trošak jer će ubrzo prilikom prelaska na prirodni plin opet morati ponoviti sva potrebna ispitivanja.

- No i njih ćemo ispitati do kraja plinofikacije, a to je proljeće iduće godine. Bilo je upitno sada ispitivati te instalacije i onda da opet dođemo za dva mjeseca izvršiti ispitivanje kada prelaze na drugi plin. To je stvaranje dodatnog troška potrošačima od 250 do 300 kuna. Iz navedenih razloga smo dobili prekršajnu prijavu rekao je Kocijančić i naglasio da im je sigurnost građana uvijek na prvom mjestu i ispred svake politike. Podsjetio je da ih MUP kontinuirano kontrolira, potom se obrušivši na jednog od podnositelja prijave ujedno i bivšeg direktora Igora Tomišića, koji je tvrdi, 2001. godine Plinaru ostavio u katastrofalnom stanju.

- Sve je moglo preko noći nestati no dali smo si snage i truda i skupa s Gradom i INA-om uspjeli smo doći do toga da danas imamo gotovo kompletnu novu mrežu i jednu od najboljih u Hrvatskoj. Iz inspekcijskog nadzora vidljivo je da je pogon zadovoljavajući, a imamo i kompletan pozitivan nalaz u što smo uložili preko 1,5 milijuna kuna. Plinska se mreža redovno kontrolira jednom godišnje, a sva ispitivanja provodimo u skladu za našim Pravilnikom i propisanim zakonima.

- Najgore je kada vas prozivaju neki koji su ovdje prije radili, poput Tomišića koji danas radi u privatnoj firmi koja se bavi ispitivanjem plinskih instalacija i pitanje je da li on želi ispitivanja sada obaviti kod građana, pa da to u kratkom vremenu to radi ponovno. O njegovim djelima najbolje govori rješenje MUP-a iz 2001. godine kada je Plinara zbog brojnih nedostataka bila pred zatvaranjem, rekao je Kocijančić koji veli da je Plinari bitnije da provede sva potrebna ispitivanja, nego da o tome izda potvrde.

Na pitanje je li istinita tvrdnja da Plinara naplaćuje gradski plin po punoj cijeni iako je njegova kalorična vrijednost manja odnosno plin je 20 posto razrijeđen i zašto o tome ne objavljuju izvješća na svojim stranicama, kazao da to nije točno te da su tri provedene analize pokazale da je energent u skladu s općim uvjetima. Na pitanje koliko će Plinara imati potrošača nakon provedene plinofikacije te hoće li ih biti manje, kazao je da ih danas ima oko 11 tisuća, no da će o konačnom broju moći govoriti tek po završetku projekta.

Hoće li ponuditi ostavku s obzirom na propuste koje je kao odgovorna osoba ipak svjesno učinio, rekao je kako je njegov mandat na raspolaganju Gradonačelniku i Gradskom vijeću. Zanimalo nas je i zbog čega Puljani plaćaju najskuplji plin u Hrvatskoj, a istovremeno u neposrednoj blizini imamo nalazišta prirodnog plina, na što je Kocijančić kazao da to ovisi o tarifnom sustavu.

- Mi i Rijeka imamo najskuplji plin zbog investicija koje smo imali. Primjerice, Varaždin, Zagreb i neki drugi dijelovi zemlje imaju prirodni plin od 70 tih godina, a smo ga nedavno uveli te je bilo potrebno rekonstruirati cijelu mrežu i zato je takva i cijena. Cijena našeg plina je 4,30 kuna po kubiku, dok ostatak zemlje plin plaća oko 3,60 kuna. Na kraju je ponovio da stoji iza svojih poteza te da je kazna koju su dobili minimalna jer je tvrdi i nadležna inspekcija utvrdila da je Plinara uložile velike napore i trud da sve funkcionira. Jednostavno nismo supermeni, zaključio je. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter