Propada još jedna zgrada u Maksimijanovoj ulici

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Pukotine na nosivim zidovima u svim stanovima, stubištu i fasadi, situacija je s kojom se ovih dana suočavaju stanari zgrade u Maksimijanovoj 19 (bivša Ribarska). Radi se o zgradi koja je zapravo susjedna, u istom nizu, s onom na broju 23, na kojoj se zbog narušene statike, a uslijed radova na obalnom kolektoru, ovog proljeća započelo sa statičkom stabilizacijom. Zbog zahtjevnih radova koji se u toj zgradi u Maksimijanovoj 23 još provode i koji nisu zgotovljeni (a prema posljednjih informacijama trebali bi biti gotovi u studenom), većina je stanara pronašla privremeni smještaj na drugoj lokaciji.

"Propala" vrata znak za uzbunu

Očito je ista sudbina sada snašla još jednu zgradu u nizu. Stanarka jednog od sedam stanova, koliko ih je u zgradi u Maksimijanovoj 19, koju smo zatekli tijekom obilaska, ispričala nam je kako nije mogla otključati ulazna vrata od stana. Isprva je pomislila da je problem u bravi, no uskoro se ispostavilo da su se vrata spustila te da zapravo i ova zgrada propada.

Upravitelj zgrade je tvrtka Eki inžinjering d.o.o., u kojoj od prokuriste Nerine Cinkopan doznajemo da su o svemu navedenom obavijestili Grad Pulu, tvrtku Pragrande (Pula Herculanee) te nadzornog inženjera Filipa Banovca iz Urbisa 72. Zatražili su utvrđivanje štete, odnosno, sukladno tome, hitan očevid te osiguranje dokaza putem ovlaštenog sudskog vještaka. Oni smatraju da su oštećenja nastala uslijed izvođenja radova na susjednoj zgradi.

U toj su se, dakle susjednoj zgradi, s pucanjem i urušavanjem fasada, zidova i stubišta stanari prvi put susreli 2012. godine, uslijed jačih radova na gradnji kolektora duž obližnje Flaciusove ulice. Obavijestili su tada sve nadležne, od Grada Pule pa do investitora, a to su poduzeća Hrvatske vode i Pula Herculanea, te zatražili odgovarajuća rješenja.

Čeka se odgovor o uzroku

Podsjetimo da su na obližnjoj zgradi na broju 23 najprije obavljeni radovi na takozvanom podbetoniranju temelja. Upravo tijekom izvođenja tih radova utvrđeno je da su temelji u veoma lošem stanju, pa je zbog opreza i mjere predostrožnosti za stanare predloženo njihovo privremeno preseljenje na drugu lokaciju. Iz Pula Herculanee su tada naglasili da je to bilo nužno kako bi se radovi maksimalno ubrzali, ali i radi sigurnosti samih stanara. Preporučili su to i nadležni projektanti, geomehaničari, statičari i izrađivači projekta. Direktor Herculanee Igor Stari također je ranije potvrdio kako je na zgradi postavljena mjerna oprema koja ima ulogu kontinuiranog praćenja pomaka te stabilnosti konstrukcije. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter