Promocija Istre i regije Friuli-Venezia Giulia

Franco Iacop i Valter Flego (M. ANGELINI)
Franco Iacop i Valter Flego (M. ANGELINI)

- Istarska županija i talijanska regija Friuli-Venezia Giulia zajednički će se turistički promovirati na trećim tržištima, poput američkog i kineskog, kazao je istarski župan Valter Flego nakon što se danas sastao s izaslanstvom ove talijanske regije koje je predvodio predsjednik skupštine Franco Iacop. Župan je izjavio da su dvije regije vrlo slične, ali međusobno ne konkuriraju, nego su kompatibilne, budući da se Friuli-Venezia Giulia orijentirala na skijališni turizam, dok u Istru dolaze ljetovati mnogi stanovnici ove talijanske regije.

- Na trećim tržištima još je puno prostora, zato ćemo zajednički nastupiti, a o tome će se talijansko izaslanstvo dogovoriti s predstavnicima turističkih zajednica Pule, Istre i drugih TZ-a. Talijani će se sastati i s predstavnicima AZRRI-ja budući da u unutrašnjost Istre želimo prenijeti njihova iskustva vezana uz difuzne hotele. Koncem ove godine kreću zajednički projekti Istre i talijanske regije u području ruralnog razvoja i poljoprivrede, rekao je Flego. Najavio je da bi se na Dan Europe, 9. svibnja, trebala formalizirati i šira suradnja, koja bi obuhvaćala i regije Koruška te Veneto.

Franco Iacop kazao je da su Istra i Friuli-Venezia Giulia povijesno i kulturološki povezane pa bi te prednosti trebalo iskoristiti zajedničkim nastupom radi poboljšanja konkurentnosti na svjetskim tržištima.

- Moramo zajednički iskoristiti sredstva iz fondova EU-a, a najviše ćemo surađivati na području turizma. Objedinjavanjem ponude nastojat ćemo produljiti turističku sezonu, onu ljetnu u Istri, kao i sezonu skijanja u Italiji, rekao je Iacop. Odgovarajući na pitanje o tome kakva je pozicija talijanske manjine u Istri, kazao je da su u Europi važniji kulturalni identiteti od nacionalne pripadnosti.

Izaslanstvo, koje u Istri boravi dva dana, primio je i predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter