Promijenili su se ugostitelji, ali i gosti

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

U jučerašnjem obilasku Poreča pokušali smo od tamošnjih ugostitelja doznati što misle o incidentu u porečkom restoranu Bijeli san i što sami naprave kada u svom lokalu imaju nezadovoljnog gosta. Mnogi od njih nisu željeli davati izjave i slikati se. Ipak, jedna je vlasnica restorana u užem centru grada rekla:

- Koliko god da te netko iznervira ili čak bude neugodan, kao ugostitelj, ti se moraš uvijek držati onoga da je gost uvijek u pravu. Normalo je da je u sezoni gužva i velika koncentracija gostiju odjednom, ali u takvim situacijama kada netko naruči jelo, ja odmah pitam u kuhinji koliko bi za to trebalo čekati i to prenesem gostu da se zna pripremiti ili ukoliko želipromijeni narudžbu.

Gosti isto, nažalost, znaju biti neugodni ili nervozni, ali gost je uvijek gost. Kad je gost nezadovoljan, ispričamo se, zamolimo ga da se strpi, sve se može na fino, ali za nasilje i grubosti nema opravdanja, kaže naša sugovornica.

Kakav je zapravo danas ugostiteljski bonton i kako bi se trebali ponašati ugostitelji prema nezadovoljnim gostima, pitali smo predsjednika Ceha ugostitelja županijske Obrtničke komore Dušana Černjula.

- Uvijek postoje uzance, ali nažalost stare uzance su se primijenile, nove generacije više nemaju više toliko strpljenja, razumijevanja, obzira i načina ophođenja. Gost je uvijek u pravu, kaže se, i to se ne smije promijeniti, ali su se neke vrijednosti promijenile. Promijenili su se ugostitelji, ali promijenili su se i gosti, danas imate goste koji namjerno provociraju, pokušavaju se na sve načine izvući kako bi što manje platili i neki ugostitelji tu puknu, pogotovo ovi mladi, nadobudni, pa i bahati.

Ophođenje s gostima se uči u školi, kroz prakse, pa i kroz seminare koje održavamo, ali danas je nažalost isto tako problem taj što zapravo pravih konobara i onih koji rade kao konobari i dolaze iz struke, jako malo. Danas je sve manje konobara, a sve više poslužitelja. Gdje ćete danas naći pravog konobara? U Esplanadi, kod Milana, pravi se konobari danas mogu nabrojati na prste, zaključuje Černjul. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter