Prometnica na sjeveru Fažane kandidira za europski novac

Takozvana Cesta 2 služila je lani kao obilaznica gradilišta na Vodnjanskoj (Z. STRAHINJA)
Takozvana Cesta 2 služila je lani kao obilaznica gradilišta na Vodnjanskoj (Z. STRAHINJA)

Najveće infrastrukturno ulaganje u Fažani u (n)ovoj godini, barem ako je suditi po Programu gradnje koje je Općinsko vijeće usvojilo u prosincu, krije se iza naziva "Cesta 2". Zapravo, riječ je o pristupnoj prometnici na neuređenom dijelu naselja, sjeverno od bivše tvornice Badel, za čiju je izgradnju Općina u proračunu predvidjela 3,4 milijuna kuna. No, tu investiciju ne planira realizirati sama - projekt Općina prijavljuje na natječaj koji pokreće Ministarstvo poljoprivrede putem Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Zvuči čudno, ali treba znati da je riječ o natječaju za provedbu Ulaganja u građenje u nerazvrstane ceste iz Programa ruralnog razvoja, na koji se mogu javiti sve jedinice lokalne samouprave i to za naselja s ne više od 5.000 stanovnika.

Ceste u nekoliko pravaca

Uvjet je i da projekt bude u skladu sa strateškim razvojnim programom i prostornim planom Općine, što "Cesta 2" i ispunjava.

Prema pratećoj dokumentaciji odluke kojom su vijećnici u prosincu dali suglasnost za ulaganje u taj projekt, 3,16 milijuna kuna odnosilo bi se na građevinske radove, a 183 tisuća kuna na opće troškove poput natječajne dokumentacije ili nadzora gradnje. Prema Programu gradnje, za izgradnju 3.300 četvornih metara prometne površine planira se izdvojiti dva milijuna kuna, za javnu rasvjetu s led cestovnim svjetiljkama 650 tisuća, a za 283 metra oborinske odvodnje 750 tisuća kuna. Potpora može iznositi do 100 posto ukupno prihvatljivih troškova, a sredstva se osiguravaju iz proračuna EU-a i Hrvatske.

Pristupna cesta proteže se u nekoliko pravaca, a povezuje Vodnjansku cestu i Ulicu 1. maja. Vozači će lakše shvatiti o čemu je riječ ako kažemo da su na putu za Vodnjan i Peroj tim pravcem prije godinu dana zaobilazili Vodnjansku cestu nad kojom se lani odvijala opća rekonstrukcija. Uređenjem tog sada bijelog i izlokanog puta trebala bi se osigurati prometna sigurnost i komunikacija unutar naselja, posebno ako imamo na umu da će se i taj dio Fažane nakon uređenja bivših tvorničkih površina i obale suočiti s povećanim priljevom turista te još intenzivnijim prometom.

U ovoj se godini Programom gradnje teškim 14,05 milijuna kuna, čak 6,05 milijuna kuna planira izdvojiti za gradnju nerazvrstanih cesta, a u to i ne računamo usputnu izgradnju odvodnje ili rasvjete na tim površinama. Već smo spomenuli da u 2017. godini slijedi nastavak izgradnje raskrižja, odnosno kružnog toka, na Puljskoj cesti ispred Plodina i budućeg nogometnog centra (ove godine planirano 1,1 milijun kuna), planira se gradnja raskrižja Vodnjanske ceste i Ulice Ruže Petrović (1,1 milijun kuna), raskrižja Galižanske i Puljske ceste kod Olive (800 tisuća kuna), rekonstrukcija Galižanske ceste s nogostupom od Ulice M. Vlačića do groblja u vrijednosti od 700 tisuća kuna.

Križanje u Valbandonu

Planira se i izrada projektne dokumentacije za izgradnju prometnice, odnosno raskrižja valbandonskih ulica Voćarske, Lavande i Kamelije. Za to se nezgodno raskrižje uz mali stari kameni most unutar naselja planira izdvojiti 150 tisuća kuna u ovoj godini. Priprema se i izrada projektne dokumentacije za izgradnju nogostupa na Puljskoj (bivšoj Fažanskoj) cesti kroz Valbandon, kao i izrada projektne dokumentacije i izgradnja dijela ulice Kuntrada u istom naselju. Podsjetimo, od prošle je godine u Valbandonu Općini preostalo izgraditi i nogostup od raskrižja ulice Pineta s Puljskom cestom do novog pješačkog mosta u dužini od 256 metra.

Širenje novog groblja

Nakon završetka gradnje prve faze novog mjesnog groblja prije dvije godine, Općina Fažana u ovoj godini planira ishodovati građevinske dozvole i krenuti u gradnju druge faze tog kompleksa. Na novom bi dijelu groblja tri četvrtine površine činili zemljani grobovi, četvrtinu bi zauzimale betonske grobnice, planira se i izgradnja grobnih niša i kolumbarij, a za tu je investiciju u ovoj godini Općina predvidjela milijun kuna. Ulaganja vezana uz novo počivalište su i veća ako se računaju i izgradnja oborinske odvodnje ili nogostupa do groblja. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter