Projekt Poreč: Uskoro izgradnja sustava odvodnje

Zdesna: Valter Flego, Edi Štifanić, Milan Laković, Damir Brđanović i Karlo Gospić (V. HABEREITER)
Zdesna: Valter Flego, Edi Štifanić, Milan Laković, Damir Brđanović i Karlo Gospić (V. HABEREITER)

Radovi na Projektu Poreč - izgradnji sustava odvodnje i pročistača otpadnih voda porečkog priobalja, koji osim Poreča obuhvaća i općine Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar, blizu su početku, najavio je na konferenciji za novinare Milan Laković, direktor gradskog poduzeća Odvodnja Poreč, zaduženog za provedbu projekta.

- Da bi projekt krenuo potrebno je još odabrati najpovoljnije ponuditelje te potpisati ugovor, kazao je Laković.

Pojasnio je da se radi o pet natječaja, od kojih su četiri raspisana i otvorene su ponude. Prvi se odnosi na vođenje nadzora nad projektom, za koji je pristiglo je pet ponuda u rasponu od 11,7 do 17,9 milijuna kuna. Drugi je natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda koji će biti smješteni na četiri lokacije, na Lanterni, na lokaciji Poreč sjever, Poreč jug i na Petalonu u Vrsaru. Voda će se pročišćavati do najvišeg stupnja koji omogućava njeno ponovno korištenje za navodnjavanje.

Riječ je o najznačajnijem dijelu projekta, za koji je pristiglo deset ponuda u vrijednosti od 246 do 465 milijuna kuna. Sve su ponude uglavnom odaslali konzorciji hrvatskih i stranih firmi, pri čemu inozemne tvrtke uglavnom nude tehnologiju. S obzirom na to da je u ovom slučaju riječ o realizaciji projekta prvo kroz idejni projekt, u evaluaciji ponude konzultirani su njemački stručnjaci.

Još jedan natječaj je onaj za proširenje kanalizacijske mreže, odnosno gradnju njenih novih 60 kilometara cjevovoda i 26 crpnih stanica. Time će se na kanalizacijsku mrežu spojiti 28 naselja, a sustavom za zbrinjavanje otpadnih voda pokriti gotovo 95 posto stanovništva.

Četvrti tender je onaj za izmještanje i rekonstrukciju 20 kilometara postojeće kanalizacijske mreže, na koji se javilo pet ponuđača. U sljedećih mjesec dana bit će raspisan i zadnji natječaj, onaj za nabavu tehničke opreme u vrijednosti od oko sedam milijuna kuna.

Nakon otvaranja ponuda za neke su natječaje već pripremljeni materijali, dok su drugi u fazi pripreme za povjerenstvo koje odlučuje o odabiru i u kojem se nalaze predstavnici Grada Poreča, Hrvatskih voda i Odvodnje Poreč.

- Da bi projekt uopće započeo bilo je potrebno riješiti imovinskopravne odnose. Na samom početku bilo riječi o 1.024 katastarske čestice, a sada možemo reći da nam je ostalo još 78 čestica i sve su one u fazi rješavanja. Očekujemo da ćemo tijekom kolovoza potpisati sve ugovore i u rujnu početi radovima, kazao je Laković.

Podsjetimo, Projekt Poreč vrijedan je više od 501 milijun kuna, a financira se bespovratnim sredstvima europskih fondova u iznosu od 76 posto, dok je preostalo hrvatski dio. Dogovoreno je da će potonji dio, odnosno 130 milijuna kuna, u omjeru od po jedne trećine financirati Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i Grad Poreč.

Grad mora svoj udio od osam posto financirati kroz namjenske naknade u iznosu od kunu i pol po kubiku utrošene vode koji će plaćati građani i poslovni subjekti. Novac će se osigurati putem kredita, a naknada će se uvesti nakon realizacije projekta, koji mora biti dovršen do kraja 2016. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter