Projekt Pazi(n) proračun prepoznat na međunarodnoj razini


Grad Pazin već tri godine za redom provodi projekt Pazi(n) proračun!, zapravo aktivno uključuje građane u proces donošenja gradskog proračuna. Projekt je ubrzo nakon pokretanja prepoznat kao uspješan način participativnog budžetiranja, ne samo u Hrvatskoj već i izvan nje, pa će kao primjer dobre prakse biti predstavljan na Regionalnoj konferenciji o sudjelovanju javnosti u procesu donošenja proračuna koja će se 11. svibnja ove godine održati u Ljubljani. Na konferenciji će se raspravljati o iskustvima participativnog budžetiranja, na primjeru Grada Pazina u Hrvatskoj i Grada Ajdovščine u Sloveniji, a osim toga biti će predstavljena međunarodna iskustva i primjeri iz Brazila, Južne Afrike, Kenije, Hrvatske i Meksika, doznajemo od pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića.

Na konferenciji će sudjelovati nacionalni predstavnici i predstavnici lokalnih zajednica iz Albanije, Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Konferencija je organizirana u okviru Partnerstva za otvorenu vlast (Open Government Partnership OGP), a domaćin joj je Revizijski sud Republike Slovenije, zajedno sa Svjetskom inicijativom za fiskalnu transparentnost (Global Initiative for Fiscal Transparency GIFT). Cilj konferencijom su razmjena međunarodnih iskustava o sudjelovanju javnosti u fiskalnoj politici i podizanje svijesti o važnosti angažmana javnosti u proračunskom procesu.

Konferencijom se želi potaknuti zemlje u regiji da usvoje neke od praksi koje će biti prezentirane kako bi iskoristile pozitivne učinke sudjelovanja javnosti u pogledu korištenja javnih resursa, kao što su bolja raspodjela sredstava, povećana efikasnost u izvršavanju proračuna i učinkovitije postizanje ciljeva kroz usvajanje učinkovitijih politika.

- Poziv na ovu međunarodnu konferenciju ponajprije je priznanje pazinskoj gradskoj upravi i projektu participativnog budžetiranja. Na ovom eminentnom skupu, predstavnici Grada Pazina, kao predstavnika i pionira participativnog budžetiranja u Hrvatskoj predstaviti projekt Pazi(n) proračun!. Ovo je i priznanje svima, dakle Gradu Pazinu, Udruzi GONG i Udruzi gradova Republike Hrvatske koji su kreirali projekt. Međutim, sve to ne bi bilo moguće bez građana, koje smo animirali tijekom protekle tri godine i koji su više od 1,2 milijuna kuna proračunskog novaca usmjerili u male komunalne akcije, zaključuje Krulčić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter